Benarkah Arw̷ah Orang Meningg̷al M̷asih Berada di Rum̷ah Selama 40 har̷i? Ini Penjelasannya

Ada segelintir orang yang mempunyai kepercayaan bahawa roh orang mati masih berada di dalam rumah selama 40 hari, tetapi ada juga yang bertanya tentang kebenaran. Anda atau rakan anda mungkin pernah mengalaminya di mana saudara mara meninggal dunia dan kemudian beberapa hari berlaku kejadian aneh atau bunyi bising yang dialami semasa berada di rumah.

Terdapat spekulasi bahawa terdapat roh yang baru meninggal dunia yang akan berada di dalam rumah selama empat puluh hari dari masa kematiannya. Ramai yang percaya dan ramai yang tidak, tetapi bagus untuk melihat bagaimana Islam sebenarnya memandang perkara ini.

Betulkah roh arwah masih berada di rumah selama 40 hari?

Arwah orang yang telah meninggal dunia dan kemudian masih tinggal di rumah selama 40 hari adalah kepercayaan orang-orang tua dahulu, tetapi akhirnya menjadi kepercayaan turun-temurun, termasuk juga diyakini oleh umat Islam. Kebenaran ini perlu dijelaskan menurut Islam sendiri agar tidak menjadi perkara yang sesat malah terus diimani. Perlu diingat bahawa terdapat tiga pengecualian di sini bahawa orang yang telah meninggal dunia terputus semua urusan dunianya, kecuali 3 perkara berikut:

Doa anak yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat.
Amal Jariyah
40 hari selepas orang itu meninggal dunia tiada di rumah seperti yang dikatakan dan dipercayai oleh kebanyakan orang kerana memang tiada Nash ditemui menyatakan perkara ini. Kerana jika dia berada di rumah, bermakna roh itu masih berurusan dengan hal duniawi yang tiada Nash nyatakan. Dalam kitabnya al-Ruh disebutkan oleh Imam Ibn Qayyim al-Jauziyah bahawa terdapat beberapa pendapat tentang di mana arw4h atau roh selepas mati sehingga hari kiamat. Sudah tentu, dari banyak pendapat, tidak dijelaskan sama sekali bahawa roh-roh itu akan berkeliaran. Bagi jiwa orang-orang yang beriman, mereka akan merasai ketenangan di alam barzakh yang luas di mana kesenangan dan rezeki melimpah ruah di dalamnya.

Rahsia di sebalik 40 hari selepas seorang mukmin meninggal dunia adalah di dunia yang penuh dengan keberkatan, manakala roh orang-orang kafir akan merasai azab dan kesusahan di barzakh yang sempit.

Allah SWT juga berfirman bahawa di hadapan mereka ada barzakh sehinggalah ketika mereka dibangkitkan.

Jika masih ragu-ragu, terdapat sebuah hadis yang menjelaskan dan menceritakan rentetan kisah tentang perjalanan roh dari dikeluarkan oleh malaikat dari jasad yang kemudiannya dibawa ke langit sebelum mengembalikan roh ke jasadnya di kubur atau barzakh tadi. Selepas itu, proses diteruskan di mana malaikat akan menyoalnya untuk memutuskan di mana dia harus menunggu sehingga hari kiamat.

Selama 40 hari seseorang meninggal dunia, dipercayai rohnya berada di rumah, tetapi sebenarnya dia akan ditempatkan oleh malaikat untuk menunggu hari kiamat sebelum diputuskan sama ada dia akan berada di dalam kubur yang penuh siksaan atau yang penuh dengan keberkatan berdasarkan amalannya semasa dia masih hidup di dunia ini. Apabila datang hari kiamat, mereka akan dibangkitkan, bermakna selama 40 hari roh-roh itu tidak berada di dalam rumah kerana mereka mempunyai dimensi yang berbeza dengan mereka yang masih hidup.

Sentiasa berhati-hati terhadap syaitan yang cuba menjauhkan manusia dari jalan Allah SWT dengan menggoncangkan akidah manusia untuk mempercayai perkara yang tidak masuk akal malah tidak terdapat dalam mana-mana hadis mahupun Nash. Lebih baik jangan percaya bahawa roh orang mati masih berada di dalam rumah selama 40 hari kerana ini adalah salah satu cara syaitan dan syaitan untuk membuatkan manusia terjerumus ke dalam ajaran sesat.

Sumber: Ais Limau

Jom sertai kumpulan Lecture What’s Today (CAHI), bersama-sama kita mencari dan berkongsi ilmu. . Insyaallah bermanfaat disana.. TQ
Mahu Sertai –> Klik Di Sini