N̷enek ditemui meningg4l duniia dalam keadaan ̷Sujud

KULIM – Seorang w4rga ema$ ditemui meningg4l dunia oleh cucu tirinya dalam kead4an bersvjud di Kampung Air Merah kira-kira jam 9 malam tadi.

Norsiah Awang, 36, berkata, ketika kej4dian, dia memanggil nenek tiri, Hasnah Napiah, 80, dari luar rumah namun tlada jwapan.

Menurutnya, dia terger4k hatii untuk berp4tah balik ke rumah w4rga ema$ berkenaan walaupun diberitahu jiran berdek4tan bahawa m4ngsa kemungkinan ada di rumah saudaranya di Selama.

“Bila sampai saya teng0k pintu terkunci dari dalam, saya p4nggil tlada jawapan, saya jadi tak sed4p hatii…cuba tengok dari tingk4p dan berusaha menggunakan ranting kayu untuk buka selak kunci sampai terbuka.

“Masa tu b4njir dah mulai suurut cuma ada selut-selut sahaja dalam rumah, bila tengok kat k4til tak ada orang, kemudian periks4 bahagian lain,” katanya.

Norsiah yang juga merupakan Angg0ta Pertah4nan Awam (APM) ketika itu sedang bertug4s memantau kej4dian b4njir di beberapa buah kawasan termasuk rumah Hasnah.

Katanya, dalam keadaan samar akibat terpvtus bekalan el3ktrik, dia ternampak se0lah-olah terdapat bantal dalam kead4an tengg3lam.

“Apabila didekati, rupa-rupanya tok terduduk dalam kead4an ber$ujud,” katanya.

Pemeriks4an dilakukan pasukan perub4tan menges4hkan m4ngsa telah meningg4l dunia.

Menurutnya, Hasnah yang uzurr akibat sakiit lutut selama ini hanya mengengs0t untuk berger4k dan tinggal seorang diri dalam rumah terb4bit.

Dia dikatakan seriing ke rumah adiknya di Selama, bagaimanapun tidak meny4ngka bahawa m4ngsa berada di rumah seorang diri ketika kej4dian.

Jen4zah Hasnah kemudian diuruskan sebelum dibawa ke ma$jid untuk dikebvmikan di T4nah Perkub0ran Masjid At-Taufiq Air Merah dan selesai kira-kira jam dua pagi tadi.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah Kulim, Superintenden Mohd Yusof Shaari menges4hkan kem4tian w4rga ema$ terbabit adalah diseb4bkan sakiit tua.

Kredit: cempedakcheese