P̷ilunya Hat̷i Lihat, 17 ek0r kuc̷ing pelih̷araan m̷ati ak̷ibat dir̷acun.

KUANTAN – Se0rang penciinta kuc1ng terkiIan selepas 17 kuc1ng pelih4raannya m4ti dipercayai dir4cun selepas mengerumuni sisa kepaIa ayam di rumahnya di Lor0ng Seri Mahk0ta di sini.

Kej4dian berlaku Selasa lalu apabila, Muhammad Nor Fiqry Zahari, 38, atau lebih dikenali sebagai Babah Conan pulang ke rumahnya dan meIihat kira-kira sembiIan ek0r kuc1ng sedang mengerumuni se$uatu.

Menurutt bapa kepada se0rang anak ini, ketika kej4dian, dia tlada di rumah dan kesemua piintu serta p4gar berkunci man4kala kira-kira 60 ekor kuciing yang dibeIa berada di dalam rumah.

“Apabila saya lihat, ada kepaIa ayam tetapi saya tidak pernah bagi makan kuc1ng kepaIa ayam. Saya ambiI kepaIa ayam itu dan lihat ada cec4ir seperti b4han kimi4.

“Kuc1ng saya tidak makan kepaIa ayam, mungkin mereka menjiIat cec4ir daripada kepaIa ayam berkenaan sehingg4 menyeb4bkan mereka ker4cunan dan m4ti,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini.

Katanya lagi, dia kemudian bergeg4s membu4ng kepaIa ayam berkenaan sebelum memberi kuc1ngnya miinum air keIapa dan memb4suh muIut haiw4n berkenaan.

“SeIepas itu, beberapa kuc1ng mula nampak seperti keIetihan dan tldak berm4ya serta tldak mahu makan, saya tidak syakk apa-apa lagi.

“Pagi semalam, kuc1ng saya mula m4ti bermula dengan liima ek0r, sebelum beberapa ek0r lagi m4ti sehingga ke pagi ini menj4dikan jumIah keseIuruhan kira-kira 17 ek0r,” katanya.

Katanya, dia amatt kecew4 dengan indiividu yang s4nggup buat perkar4 sebegini kepada kuc1ng yang diangg4p seperti anak sendiri.

“Tak tahu nak gambarkan pera$aan ketika ini dan apa yang saya boleh katakan, semoga perbuat4n ini mendapat pembaIasan sewaj4rnya,” katanya.

Kredit: cempedakcheese