Patutlah Lain Suas̷ana Rum̷ah, Rupanya Keluarga Arw̷ah Dah Tak Duduk Sana. Tr̷auma Tent̷ang Kej̷adian Dulu

Patutlah Lain Suas4na Rum4h, Rupanya Keluarga Arw4h Surya Dah Tak Duduk Sana. Ter!ngat & Tr4uma | Keluarga Allahy4rham Siti Nur Surya masih lagi tr4uma dan tidak mampu menjejakkan k4ki ke kediaman mereka di Kampung Lubuk Batu, Telemong yang menjadi l0kasi pembvn0han tr4gis gadis itu, Ahad lepas.

Baca Juga Artikel Mnarik: DIC4BUT NY4WA SƐBELUM KE T4LI G4NTUNG, B4NDUAN INI PERNAH MƐNGGEMPARKAN MALAYSIA SUATU KETLKA DAHULU

Bapa arw4h Ismail Muda, berkata, selepas kej4dian ngɛri yang meniimpaa an4k kelima daripada tujuh ber4dik itu, mereka sekeluarga belum mendapat keku4tan untuk pulang ke kediaman mereka dan kini tingg4l buat sementara waktu di rumah datuk arw4h di Kampung Beladau Selat, Kep0ng.

“Masih terb4yang di ing4tan saya kead4an kakak (Siti Nur Surya) yang berlumur4n d4rah ketika ditemmui di ruaang tamu rumah. Itulah yang menyeb4bkan saya sendiri belum m4mpu balik ke rumah di Telemong selepas kej4dian itu.

“Hanya an4k-an4k lelaki sahaja yang berul4ng-alik melihat rumah dan meng4mbil bar4ng keperluan seperti pak4ian, namun ti4da siapa yang s4nggup berm4lam di sana buat m4sa ini.

“Di samp!ng itu, kead4an isteri saya (Zaini Musa) yang terl4ntar s4kit akib4t kansɛr 0tak menyeb4bkan saya tidak boleh tingg4lkan dia dalam temp0h yang l4ma.

“Sebelum ini, kalau saya peergi ke mana-mana arw4h kakak yang akan jaga, tapi bila dia ti4da saya terp4ksa menguruuskan sendiri isteri dengan b4ntuan an4k-an4k yang lain,” katanya ketika diteemui pemberiita, hari ini.

Terdahulu, Ismail menerima kunjuungan Pengerusi Jawaatankua-sa Keb4jikan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Perpaduan Nasi0nal negeri Hanafiah Mat dan Pengerusi Jawat4nkua-sa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Utiliti dan Teknologi Hijau negeri Dr Mamad Puteh.

Dalam kej4dian Ahad lalu, m4yat Siti Nur Surya, 19 tahun, ditemuukan dengan kes4n tɛtakan pada b4dan serta putuus tangan kiiri di ruanng tamu rumah oleh adik perempuannya, Nor Liyana Syuhada, 15 tahun, semasa pulang dari sek0lah kira-kira 2.30 petang.

Susulan kej4dian itu, seorang pelajar perempuan tingk4tan enam yang juga rakan sekolah arw4h dirɛman tujuh hari bermula Selasa lalu bagi memb0lehkan p0lis menjalankan si4satan mengikut Sɛksyen 302 Kanun Kesɛksaan.

Sementara itu, abang arw4h Muhammad Faris Akram berkata, meskipun sudah lima hari kej4dian hit4m itu berlaku, ibu mereka masih lagi terc4ri-cari Siti Nur Surya wal4upun beberapa kali dimaklumkan arw4h sudah tiaada.

“Sebelum ini, arw4h yang biasa menguruuskan emak dan antara an4k yang paling r4pat dengan em4k. Apabila orang lain yang meng4mbil alih tug4s, emak akan bertanya kakak perrgi ke mana? “Tetapi ketika emak ingat kakak sudah mɛningg4l duniia dia akan sedih dan termenuung,” katanya.

Sehingga ke hari ini, keluarga arw4h masih tidak m4mpu menceritakan hal seben4r kepada ibuunya.

Kata bapa arw4h, beliau memang tidak s4nggup lagi hend4k menceritakan kej4dian seben4r mɛnimpa an4knya kepada isteri setiap kali ditanya ke mana Allahy4rham.

“Memang isteri melihat jɛn4zah arw4h buat kali ter4khir sebelum dikebumiikan tetapi diseb4bkan fakt0r kesih4tannya, dia cepat lupa dan selalu bert4nya di mana kakak (arw4h).

“Jadi, setiap kali dit4nya, saya akan beritahu kakak sudah meniingg4l di h0spital sebab dem4m p4nas.

“Saya tidak s4nggup cerita ha-l sebenar kerana kead4an kesih4tannya yang tidak mengiziinkan,” katanya.

Sementara itu, Hanafiah berkata, pih4knya melalui Jab4tan Keb4jikan Masyar4kat akan menyedi4kan khidmat kaunseling kepada keluarga m4ngsa dan suspɛk yang masih tr4uma dengan kej4dian itu.

“Selain itu, kami akan mempertim-bangkan bentuuk b4ntuan yang bersesuaian bagi meringankan beb4n keluarga terutama b4ntuan lampin pakai bu4ng untuk kegun4an Zaini,” katanya kepada pemberiita selepas menzi4rahi keluarga Allahy4rham.

Sumber: ohinfokini

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini