Perwir̷a yang tidak didend̷ang. P̷olis terk̷orban, selam̷atkan 27 pelajar dan 9 orang awam

P0lis Marin Malaysia adalah salah satu pasukan kes3lamatan di dalam c4wangan P0lis Diraja Malaysia. Pasuk4n yang berkhiidmat di bawah J4batan Kes3lamatan Dalam Negeri dan Ket3nteraman Awam ini berper4nan menjaga kes3lamatan per4iran negara daripada sebarang anc4man yang tidak diingini.

Sebelum ini, menerusi p0sting di laman s0sial oleh Pasukan P0lis Marin, m4yat Angg0ta P4sukan Ger4kan Am yang hil4ng dalam kej4dian b0t k4ram di perairan Sandakan, di sini, sudah ditemui oleh pasukan kes3lamatan, pada jam 6.22 petang.

M4ngsa Kop3ral Asman Ongkal yang bertugas di B4talion 15 Sandakan, dit3mui tidak jauh dari lok4si kej4dian b0t k4ram berkenaan.

Asman adalah antara penumpang b0t yang membawa 37 penump4ng dari Kampung Tanjung Aru (Pulau Seber4ng Bandar Sandakan) menuju ke Jeti P4sar Umum Sandakan yang k4ram 6.20 pagi.

Difahamkan, b0t dinaiki m4ngsa bert3mbung dengan sebuah b0t yang sedang ditund4.

Tindakkan ber4ni beliau yang berusia 40 tahun itu semp4t meny3lamatkan 27 orang pel4jar dan 9 orang awam sehingga meng0rbankan ny4wanya sendiri adalah sesuatu yang luar bi4sa dan sememangnya lay4k digelar Perwiiira Negara.

Innalillahiwainnahilaihirojiun….

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

Ya Allah ampunii dan rahmati dia, maafkan dia, muliakan kem4tian dia, lap4ngkanlah kub0rnya, jadikanlah syurga sebagai tempat tingg4lnya dan berilah kesab4ran kepada ahli keluarganya, semoga dia di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Al Fatihah ….

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞

Aamiin Ya Rabbal Alamin..

Kredit: imuslimnetw0rk

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini