Petug̷as PPV Ambil N0mbor Telefon Tanpa Kebenar4n, Hantar Mesej Peribadi G4nggu Wanita

Rasa bimbang mula menyelubungi sebahagian wanita apabila mereka dilap0rkan telah menerima pesanan teks yang berbentuk peribadi daripada petugas pusat pemberian vaksin (PPV) sehingga mereka tertanya-tanya, ditahap manakah data peribadi mereka seperti nombor telefon bimbit dilindungi?

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Petugas PPV ini dikatakan akan mengambil nombor telefon bimbit wanita yang didaftarkan di bawah Program Imunisasi C0VID-19 Kebangsaan (PICK) tanpa kebenaran wanita terbabit.

Sebahagian pula menyatakan bahawa petugas PPV tersebut akan mengambil gambar profil MySejahtera wanita yang diingini dan mengnggu mereka dengan menghantar mesej berbentuk peribadi.

Memetik lap0ran yang dikeluarkan oleh MalaysiaKini semalam, seorang wanita bernama Ayu Syazreen Azmin memberitahu media bahawa dia dignggu oleh seorang lelaki petugas PPV ketika datang ke temu janji vaksinasi di Ideal Convention Centre (IDCC) di Shah Alam, Selangor pada 31 Mei lalu.

Ketika di kaunter pendaftaran, lelaki itu difahamkan bertanya soalan-soalan yang tidak berkaitan dengan vaksinasi C0VID-19 sehingga memaksa Syazreen untuk berboh0ng dengan mengatakan bahawa dia sudah berkahwin bagi mengelakkan daripada terus dignggu.

Namun kejadian itu tidak berhenti di situ, lelaki itu dilap0rkan telah menghantar mesej pesanan ringkas melalui telefon bimbit Syazreen pada hari yang sama kejadian itu berlaku.

Manakala seorang lelaki yang dikenali sebagai Idris juga tampil membuka cerita di mana adik perempuannya berusia 18 tahun dihubungi kakitangan PPV Pusat Dagangan Dunia (WTC) selepas menerima suntikan vaksin pada 13 Julai.

Dia kesal bahawa kejadian mengambil nombor telefon tanpa kebenaran ini berlaku terhadap adiknya. Idris juga mendesak agar pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap mana-mana petugas PPV yang meIanggar privasi seperti ini.

Seorang lagi lelaki di Twitter turut berk0ngsi cerita yang sama dengan Idris apabila dia memberitahu bahawa adiknya juga turut dignggu oleh lelaki yang sama ketika temu janji vaksinasi di WTC dan mendesak agar petugas PPV itu dikenakan tindakan.

Difahamkan, sejak berita ini dimuat naik, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin (JKJAV) telah mengambil tindakan terhadap petugas yang menggnggu wanita. Namun tiada maklumat terperinci apakah tindakan yang telah diambil oleh pihak JKJAV.

“CITF ingin memaklumkan bahawa tindakan tatatertib telah diambil ke atas petugas tersebut oleh agensi beliau, yang mempunyai dasar tiada tolak ansur dengan tingkah laku seperti yang telah dilap0rkan,” katanya.

SUmber: V0cket, MalaysiaKini Via Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini