Pilu..Ank IeIaki Tungg4l But4 Hurof Diuji Bertimpa-Tlmpa! Rumah Tenggelam, M4k Kena K4nnser, Kak4k Maut… Blngung 3 Bul4n Tlada Pendap4tan

JIK4 kita r4sa diri kita svsah, pastinya ada yang sedang hadapi hidup lebih svsah daripada kita.

Begitulah apa yang dialami 0leh lelaki ini, Adika Iskandar M0hamad, 30, yang kini trpaksa mnanggung kesvsahan hidup dalam menjaga ibunya yang sak1t.

Menurut jej4ka yang tinggal di Kampung Gajah Mat1, Mentakab, Pahang ini, ibunya memerlukan penjagaan rapi dan pemantauan selepas disahkah oleh d0ktor memiliki pnyakit k4nser.

“M4k saya ditahan dekat wad sbab kena C.0vid-19 tahap lima selama 23 hari. Keadaan mak makin tervk masa kena tu jadi d0kt0r buat pemeriksaan lanjut.

“Bil4 check up lagi sekali rupanya mak saya dis4hkan ada ktumbuhan b4rah pula. Jadi lepas buat r4watan susulan, doktor sahkan mak saya ada ketumbuh4n pada p4yudara, hati dan rahim. Dah tiga bulan mak kena peny4kit ni.

Ibu Ad1ka y4ng sak1t dan memerlukan bantu4n dana untuk pembed4han.

“Sampai sekarang mak cuma bergantung dekat ubat dan minum susu khusus yang memerlukan jumlah perbelanjaan besar setiap bulan. Mak dah tak boleh nak bergerak macam orang lain jadi terpaksa pakai lampin dewasa,” ujarnya ketika dihubungi mStar.

Tidak terhenti di situ, Adika mener1ma satu l4gi berita pada 23 Januari b4hawa kakak kandungnya terb4bit dalam satu kemal4ngan jalan raya yang meragut nyawa wanita itu dan anak saudaranya.

Saya tak pernah pergi sek0lah dari kecil. Memb4ca dan mengeja pun saya tak tak pandai.
ADIKA
“Malam tu kakak d4lam perjalanan balik rumah dekat Kuantan sebab es0knya anak-anak dia dah masuk sek0lah.

“Tiba-tiba saya dapat satu panggilan dari hospital bagitahu kakak saya terlibat dalam kem4langan. Kakak dan anak saudara mningg4l di tempat kejadi4n. Abang ipar dan sorang lagi anak saudara yang pec4h kepala tu masih dalam keadaan krit1k4l di hospital,” jelasnya.

Abang ipar Adika dan anak saudara yang terselamat dalam kemal4ngan tetapi mengalami kecederaan p4rah.

Imbas anak ketiga daripada enam beradik ini, dia buntu dan tidak berdaya menghadapi keadaan suk4r yang sedang menghimpit dirinya ini.

Jelas Andika yang sudah hampir tiga bulan tidak bekerja, dia tidak memiliki sebarang kelulusan atau sijil untuk memohon pekerjaan yang bergaji tetap.

“Hari tu banjir teruk di kawasan sini sampai habis semua benda tenggelam. Beranda depan rumah pun runtuh dan masih tak ada lagi dapat bntuan atau pertolongan daripada mana-mana pihak.

Keadaan rumah Adika yang turut terkesan dengan banjir.

“Saya seorang je lelaki dalam adik beradik. Ayah pula dah lama mningg4l. Sekarang saya kerja buruh saja. Kalau ada orang nak buat rumah, adalah rezeki saya bila dapat bayaran upah buat kerja tu. Tapi dah dua tiga bulan juga saya tak ada kerja.

“Saya tak mampu nak kerja macam orang lain. Saya tak pernah pergi sekolah dari kecil. Membaca dan mengeja pun saya tak tak pandai. Nak minta kerja macam orang lain siapa nak ambil dengan tak ada sebarang kelayakan ni,” tambahnya.

Arw4h kakak Adika bersama anak saudaranya yang meningg4l dalam kemalangan jalan raya.

Tamb4h Adika lagi, dia berhasrat untuk menc4ri pekerjaan di Kuantan namun dia terpaksa menguruskan ibunya yang memerlukan penjagaan rapi bersama adik bongsunya.

“Adik saya nombor lima tu kerja di pasaraya di Starmall, Mentakab. Gaji dia lebih kurang RM1,200 saja setiap bulan nak tampung keluarga kami.

“Kakak saya yang di Johor pun sudah berkeluarga jadi dia pun ada tanggungan sendiri. Nak tak nak saya kena juga usaha cari duit demi nak tanggung kos perub4tan mak saya,” kata Adika.

Adika bersama ibu dan dua adiknya.

Menerusi satu perkongsian cerita oleh sahabatnya di TikTok dalam usaha membantu Adika, ramai netizen yang berbesar hati ingin menghulurkan bantuan kepada jejaka tersebut.

Posting tersebut turut mendapat perhatian usahawan kosmetik seperti Anas Zahrin yang bercadang untuk membuat lawatan ke rumah Adika dan memberi bantuan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kopi Kaw Network

Sumber : mStar

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini