PlLU, Kuat beribadah dan sering berdoa, identiiti pil0t Sriwijaya Air didedahkan

JAKARTA – Suas4na piilu menyelubungi rumah Kapten Afwan yang terletak di Komplek Bumi Cibinong Endah, RT 1/10 Kecam4tan Cibinong, Kabupaten B0gor sebaik sahaja diberitahu mengenai penemuan serpihan dan cebisan daging dipercayai penumpang pes4wat Sriwijaya Air SJ 182 yang jatuh di Kepulauan Seribu.

Kapten Afwan merupakan juruterb4ng yang mengendalikan pes4wat mal4ng tersebut bersama pemb4ntu Diego Enrile Mamahit.

Setakat pukul 9 malam tadi satu persatu saudara dan jiiran tet4ngga mulai berkunjung ke kediaman beliau bagi memberi semangat kepada ahli keluarga agar terus sabar dan t4bah dengan ujian ini.

Seorang kenalan Kapten Afwan menyifatkan beliau seorang yang kuat beribadah dan sering berd0a setiap kali sebelum berlepas.

“Terk3jut dan sedih apabila mendengar beriita Sriwijaya hari. Crew yang ku kenal selama bekerja di Adam Air dan di Sriwijaya Capt Afwan.

“Captain yang tidak pernah lupa untuk berd0a sholat, captain yang baik. Setiap aku buat jadwal terbang dan merivese Captain Afwan dan mas Diego Mamahit tidak pernah men0lak.

“Selalu menghargai pekerjaan Ma.s Diego Enrile Mamahit yang sangat baik, murah tertawa juga cabin crew semoga Tuhan melindungi kalian semua saudaraku. Kenangan bersama kalian adalah hal terindah yang sudah Tuhan berikan kepadaku, ” kata Berlian Tobing Amd.

Menurutnya, kali terakhir dia berhubung dengan Kapten Afwan adalah sehari sebelum penerb4ngan iaiatu pada malam Jumaat 8 Januari.

“Jumat malam 8 Jan 2021 kita masih saling komunikasi Captain Afwan ternyata itu ter4khir kita berbicara, Sedih , men4ngis aku captain Afwan dan mas Diego tidak percaya secepat ini kej4dian nya..Tuhan menguatkan semua kel captain dan ma.s,” katanya.

Pes4wat komersial Sriwijaya Air yang terputus hubungan selepas berlepas dari ibu kota Jakarta menuju ke Ponti4nak, dis4hkan terh3mpas di perairan Kepulauan Seribu, Jakarta, hari ini.

Menteri Perhubungan Indonesia, Budi Karya Sumadi dalam siaran media menerusi webinar malam ini, berkata pesawat itu dipercayai terh3mpas di sekitar Pulau Laki dan Pulau Lancang, di kaw4san perairan Kepulauan Seribu.

Presiden (Presiden Indonesia Joko Widodo) memberikan arahan kepada kami untuk memaksimumkan upaya pencarian,kata Budi Karya.

Beliau berkata, pelbagai agensi mencari dan menyel4mat seperti Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) dan Tent3ra Indonesia, sedang melakukan pencarian di perairan itu.

Sementara itu, Deputi Operasi dan Kesiapsiagaan BASARNAS, Bambang Suryo Aji berkata tumpuan pencarian kini adalah bagi mengesan titik koordinat jatuhnya pes4wat itu.

“Diharapkan malam ini kita dapat menges4n titik l0kasi pes4wat itu jatuh terlebih dahulu dan usaha pencarian seterusnya akan disambung esok pagi,” katanya.

Pes4wat jenis Boeing 737-500 yang membawa 62 penumpang dan anak kapal itu dilap0rkan terpvtus hubungan selepas berlepas dari Lapangan Terbang Soekarno Hatta, Jakarta,jam 2.36 petang waktu Indonesia Barat.

Kontak ter4khir pes4wat itu dengan menara kawalan udara adalah pada jam 2.40 petang waktu Indonesia Timur.

Pesawat itu djadualkan tiba di Ponti4nak, jam 3.15 jam waktu Indonesia Timur (4.15 waktu Indonesia Barat).

Sumber: w0wberita