Pr0vok P0Iis Kerana Tend4ng Penvnggang Motorsikal, Tujuh lelaki Dit4han [Video]

GEORGET0WN – PoIis men4han tujuh lelaki bagi memb4ntu slasatan berhubung ke$ mengepvng dan menghaIang tiga angg0ta p0Iis daripada Uniit R0ndaan Berm0tosikal (URB) dalam kej4dian kemaI4ngan melibatkan dua lelaki pada petang Ahad.

Ketua Jabatan Slasatan Jnayah Pulau Pinang, Seni0r Asisten K0misioner Rahimi Mohd Ra’ais mengesahkan pen4hanan kesemua lelaki tersebut ketika dihubungi pada Isnin.

Beliau berkata, ketujuh-tujuh lelaki itu akan direm4n di Mhkamah Mjistret Ge0rgetown di sini pada Selasa.

“Ke$ dislasat mengikut Sksyen 353 Kanvn Kesksaan kerana menghaIang penj4wat awam menjalankan tug4s.

“Selain itu, ke$ tersebut juga dislasat mengikut Sksyen 506 Kanun kerana melakukan ugvtan jnayah serta Peraturan 16 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Peng4waIan Peny4kit Berjngkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kaw4san Tempatan J4ngkitan (Kawalan Pergerakan) 2021,” katanya.

Terdahulu, p0Iis menaf1kan tduhan bahawa tiga angg0tanya menend4ng dua lelaki yang menaiki motosikal sehingga menyebabkan kemaI4ngan dan mengalami keceder4an di pers1mpangan lampu isyarat Tanjung T0kong di sini.

Ketua P0Iis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, kej4dian itu tular di media sosi4l dan mendapat pelbagai reaksi w4rganet termasuk menvduh angg0ta p0Iis terlibat sengaja menend4ng motosikal yang dinaiki dua lelaki sehingga menyebabkan kemaI4ngan.

Tujuh lelaki yang dit4han bagi membantu slasatan akan direm4n di Mahk4mah Majistret Georgetown pada Selasa.

Dalam kej4dian itu, sekumpulan lelaki dilihat mengepvng dan menghaIang tiga anggota URB daripada Ibu Pejabat P0Iis Daerah (lPD) Timur Laut selepas menvduh angg0ta p0Iis itu menend4ng motosikal yang dinaiki dua lelaki itu sehingga menyebabkan kemaI4ngan.

Kumpulan lelaki itu turut membuat pr0vokasi terhadap angg0ta p0Iis dengan menggunakan kata-kata kes4t.

Mengulas mengenai kej4dian itu, Soffian berkata, hasil slasatan awal mendapati kej4dian pada jam 5.20 petang itu berlaku ketika tiga angg0ta URB sedang membuat r0ndaan di Jalan Sri Tanjung Pinang.

Menurutnya, angg0ta URB itu telah terseremp4k dengan dua lelaki menaiki sebuah motosikal tnpa memakai topi keledar.

“P0Iis telah mengar4hkan untuk berhenti namun mereka lngkar, malah turut memecvt motosikal untuk mel4rikan diri.

“Angg0ta URB kemudian mengej4r dan apabila tiba di lampu isy4rat berh4mpiran sebuah pasar raya, motosikal yang dinaiki dua lelaki tersebut tldak berhenti lalu berI4nggar dengan sebuah kereta yang dip4ndu seorang lelaki dari arah pvsat bandar menuju ke Tanjung Bungah,” katanya.

Akibat dari peI4nggaran tersebut, katanya, kedua-dua lelaki berkenaan terjatvh dan mengalami keceder4an.

Video:

Tonton Video Disini

Video:

Video Disini

Sumber: sinar

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini