Punca PoIis Trafik tend4ng Penvnggang Motosikal Akan Disi4sat. [Video]

Punca PoIis Trafik tend4ng Penvnggang Motosikal Akan Disi4sat. [Video] | P0LIS Sarawak sedang menyi4sat anggota Cawangan Trafik Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Sibu susulan video tuIar seorang penvnggang motosikal ditend4ng hingga jatvh di Jalan Temple, Sibu, hari ini.

Pesuruhjaya PoIis Sarawak, Datuk Aidi Ismail berkata, tindakan teg4s akan diambil ke atas anggota terb4bit sekiranya dia didapati bersaIah atas perbuatan itu.

Setakat ini, kita masih menjalankan si4satan namun tindakan akan diambil jika dia didapati cu4i atau bertindak agres1f ketika menjalankan tugas, katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurut beliau, kej4dian berlaku ketika anggota trafik membuat pemeriksaan mengejvt Op Motosikal di Jalan Temple sekitar jam 12.15 tengah hari.

Kejadian itu dirakam orang awam dan tuIar di media sosi4l sekali gus mengundang pelbagai reaksi warganet.

Rakaman video itu mem4parkan seorang anggota trafik menend4ng penvnggang motosikal yang membuat pusingan U secara tiba-tiba selepas dit4han untuk pemeriksaan.

Aidi berkata, pemeriksaan lanjut mendapati penvnggang motosikal terb4bit t1dak mempunyai lesen memandu dan cuk4i jalan motosikal t4mat temp0h.

Penvnggang motosikal terb4bit juga akan dikenakan tindakan s4man kerana menvnggang meIawan arus dan ub4h suai ekzos, katanya.

Kena kick polis traffic

Salah siapa ?

Posted by Malaysian Edition on Isnin, 24 Ogos 2020

Sumber:harian metro

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry

1. Rasulullah pernah berpesan bahawa setiap suap yang diberikan oleh suami kepada isteri akan mendapat ganjaran di sisi Allah. Sabda Nabi:

وَلَسْتَ تُنْفِقُ نَفَقَةً تَبْتَغِى بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلاَّ أُجِرْتَ بِهَا حَتَّى اللُّقْمَةُ تَجْعَلُهَا فِي فِيّ امْرَأَتِكَ

“Dan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala). (HR Muslim).

2. Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai amalan yang terpuji. Sadina Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:

تصدقت به عَلَى سخيلة بنت عبيدة ، وكانت امرأته ، وَقَالَ : سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول فِي الصدقة : ” الصدقة عَلَى الأهل صدقة

“Aku telah hadiahkannya kepada isteriku Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Ya’la).

3. Ini kerana duit yang diusahakan untuk menyara sebuah keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

أَفْضَلُ دِينَارٍ يُنْفِقُهُ الرَّجُلُ دِينَارٌ يُنْفِقُهُ عَلَى عِيَالِهِ

“Sebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganya” (HR al-Bukhari).

Justeru, berusahalah menyara keluarga dan berilah hadiah buat isteri. Sesungguhnya ia adalah perkara yang dipuji Allah dan Rasul.

Sumber; Dr Ahmad Sanusi