Punva Selalu Pend4m Masalah Sendiri Engg4n Lu4hkan, Wanita Aj4l Ak1bat Terl4lu Stress

Punva Selalu Pend4m Masalah Sendiri Engg4n Lu4hkan, Wanita Aj4l Ak1bat Terl4lu Stress | Walaupun sudah banyak kemp3n kesed4ran dilakvkan, namun masih ada yang mem4ndang rem3h selain menyif4tkan pengh1dap masalah jiw4 sebagai ‘insan lem4h iman’. Secara das4rnya, stress mungkin nampak seperti sesvatu yang norm4l. Tapi sebenarnya, ia ber1siko dial4mi oleh sesiapa sahaja t4npa diskrim1nasi umur dan boleh mel4rat jika berlarvtan lebih lama. Samp4i satu tah4p, sesetengah mereka akan men3mui aj4l tidak kira ak1bat kemer0sotan tah4p kesih4tan mahvpun nek4d menam4tkan hay4t sendiri.

Dah besarkan? Tak usah nak cerita mas4lah sana sini…Belajar berdikari

Apab1la berdep4n dengan mas4ah, kebany4kan pengh1dap kemurvngan j1wa ini gemar mem3ndam send1ri tek4nan yang terbvku di hati mereka. Lebih-lebih lagi bagi orang dew4sa, rata-ratanya ber4nggapan bahawa melvahkan seg4la masalah h1dup kepada sesiapa pun adalah sejen1s tind4kan kurang mat4ng dan mvngkin boleh membeb4nkan pih4k lain. Bahk4n keputusan meny1mpan sendiri masalah juga disif4tkan sebagai leb1h berdikari berbanding mencer1takannya kepada keluarga atau kenalan rap4t.

Lepas disel1dik rupanya nenek stress sebab pend4m mas4lah sendiri

Tidak bersetvju dengan pem1kiran sedem1kian rupa, seorang gadis dengan akaun Twitter @Naya tampil berk0ngsikan mengenai trag3di pem3rgian neneknya sendiri. Jel4snya, wanita w4rga emas itu juga gem4r memendam send1ri segala masalah seh1ngga akh1rnya menjurus kepada masalah kesih4tan yang krit1kal sekali gvs mengak1batkan nyaw4nya mel4yang.

Setiap mas4lah perlu dilep4skan term4suklah dengan cara men4ngis

Menvrut pak4r psikiatri bernama Elly Ingkiriwang di portal Kompas, sif4t suka memend4m per4saan akan menyeb4bkan berl4kunya sitvasi yang dinamakan sebagai psikosomatik. Ia adalah f4ktor utama stress yang mencetvskan ganggvan jiw4. Tambah pak4r perub4tan ini, setiap mas4lah perlu ‘dilep4skan’ menggvnakan salvran yang bersesuaian termasuklah dengan cara men4ngis. Pal1ng pent1ng, setiap orang harvs mendiagnosis mas4lah-masalah mereka seb4gai langk4h mencari jalan penyel3saian dari per1ngkat aw4l.

Sumber : Twitter Naya, M.YUSUF & Portal Kompas, Kis4h Dvnia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih .

Yang Subscribers Channel Admin. Admin Doakan Dimurahkan Rezeki Selalu. Aamiin. TQ (^_^)