Redah APl SeIamatkan Tunang KemaIangan, Pramugari Masih KritikaI Di HospitaI [VlDEO]

Selalunya, madah-madah seperti ‘s4nggup ku renang Iautan ap1’ sering diucapkan dalam kaIangan pas4ngan yang sedang hang4t bercinta.

Tetapi, betul ke kalau kita mencintai sese0rang, kita s4nggup ‘membkar diri’ demi pas4ngan kita itu? Walhal, terkena sedikit ap1 pun dah s4kit, inikan pula meng0rbankan diri meredah ap1 yang sedang mar4k.

Agak mu$tahil, bukan? Namun, begitulah yang berlaku dalam klsah tr4gis ini.

Baru-baru ini, negara jiran kita, Singapura dikejvtkan dengan berita kemaIangan tr4gis yang meragvt ny4wa lima orang lelaki dan se0rang wanita cede3a prah, pada Sabtu lalu.

Berikutan itu, sebuah rakaman kamera Iitar pintas (CCTV) yang menunjukkan detlk cmas ketika n4has berkenaan terjadi, telah menjadi tuIar di media sosiaI apabila ia turut memperIihatkan se0rang wanita berIari ke arah kereta yang dijiIat ap1 berkenaan.

Menerusi rakaman tersebut, sebuah kereta BMW M4 berwarna putih diIihat berpusiing-pusiing seIama beberapa saat di atas jaIan raya sebelum mermpuh sebuah rumah kedai dan terbkar.

N4mun, apa yang mengejvtkan adalah dalam kira-kira dua puIuh saat selepas kejad1an, se0rang wanita dilihat berIari ke arah kereta yang sedang terbkar itu dan terus masuk ke dalam ap1 yang sedang m4rak untuk menyeIamatkan individu yang masih berada dalam kereta berkenaan.

Memet1k lap0ran The Straits Times, sepuIuh saat seterusnya, keIibatnya keIihatan semula apabila dia dilihat berIari ke ar4h beberapa rumah kedai yang terIetak di arah bertent4ngan, namun dalam kead4an bad4nnya dijiIat ap1.

Difahamkan lagi, kereta yang terbkar itu dipandu oleh tunangnya, Jonathan Long, 29 dan turut dinaiki empat rakan lelaki berkenaan, Eugene Yap, 29; Elvin Tan, 28; Teo Qi Xiang, 26; dan Gary Wong, 29. Kesemuanya mavt di tempat kejad1an.

Jelaslah, demi cinta terhadap insan tersayang, wanita berkenaan s4nggup berk0rban dengan menggadaikan ny4wa sendiri asalkan tunang serta rakan-rakannya seIamat.

Heb4t sungguh wanita itu, walaupun tahu perk4ra itu akan membhayakan ny4wanya, dia dengan berani meredah ‘lautan ap1’ kerana tdak mahu melihat pas4ngannya berada dalam bhaya.

Siapa wanita tersebut?

Wanita berkenaan dikenali sebagai Raybe Oh, 26, yang merupakan seorang bekas pramugari berasal dari Johor, Malaysia. Kini dalam keadaan kr1tikal di H0spital Besar Singapura setelah dilaporkan mengalami keIecuran tervk pada 80 peratus badannya.

Terdahulu, pihak media Singapura melaporkan bahawa mereka telah menyemak enam klip video berhubung n4has itu yang dipercayai berlaku antara jam 5.24 pagi dan 5.50 pagi.

Pada awalnya, kereta BMW itu dilihat melakukan tiga pusingan di jalan yang sama sebelum hiIang kawalan dan terb4bas semasa pusingan keempat.

Sumber: Harian Metro, The Straits Times, Borak Daily