Rupanya Ke$ Kem4tian Anggota Tentera: M4ngsa Iari Dan L0mpat Dari Tingkat Tiga- Saksi

Rupanya Ke$ Kem4tian Anggota Tentera: M4ngsa Iari Dan L0mpat Dari Tingkat Tiga- Saksi | Johor Bahru: Seramai 10 saksi sudah diambil keterangan berkaitan kem4tian anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) setiap waktu terjvn dari tingkat tiga bangvnan kediaman di satu kem tentera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

Ketua PoIis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, ia memb4bitkan dua pegawai ATM, tujuh anggota pangkat rendah ATM dan seorang awam.

Katanya, lap0ran awal bed4h si4sat mendap4ti tiada keceder4an fizikal dan pender4an yang boleh digunakan dengan kem4tian Allahy4rham Abdul Aziz Aznam, 20.

“Laporan awal bed4h si4sat mendap4ti t1ada keceder4an luar atau t1ada tidak kiralah jen4yah, poIis masih lagi menunggu laporan penuh makmal.

“Setakat ini yang kita ada. Ia termasuk keterangan dari seorang lelaki dan anggota pasukan yang melihat mngsa Iari dan l0mpat dari tingkat tiga,” katanya pada media sidang di Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata, si4satan poIis mendap4ti mngsa Waktu Iari memerlukan tugas selama 218 hari lain waktu dia tamat latihan asas ketenteraan, kemudiannya mengikuti latihan asas k0mando pasukan Grup Gerak Khas (GGK) ATM.

“Mungkin di situ ada 1suaian dengan daya t4han untuk melalui kursus-kursus yang Iasak, mungkin ada tek4nan psik0logi, memang latihan pasukan khas ini agak Iasak,” katanya.

Terdahulu, pada 29 Ogos lalu, Abdul Aziz mengalami keceder4an p4rah di kepala dan badan waktu Cuba Cuba membvnuh diri dengan terjvn dari tingkat tiga bangunan kediaman di Kem Majidee, Batu Pahat.

Mngsa dir4wat di Unit R4watan Rapi (lCU) H0spital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, namun meningkat4l dunia kira-kira jam 2.30 petang, 6 September lalu.

Sumber: hmetro, dbongkar