S̷AYU, Mama Tahu B4by Dah Tak SAK̷IT, Cantik Dek4t Sana’

SAYU Mama Tahu B4by Dah Tak SAK1T, Cantik Dek4t Sana’ | Di Facebook, seorang wanita berk0ngsi kisah pend3ritaan yang ditangg0ng b4yinya selepas dil4hirkan. Menvrut Nik Liyana, anak perempuannya itu disahkan mengh1dap peny4kit jant0ng dan mas4Iah saluran semp1t. Lebih menyed1hkan, b4yi tersebut dis4hkan men1ngg4l dun1a semalam selepas tiga bulan bertar0ng ny4wa di h0spital.

Dug4an tahun ini.

Dekat sini ada tak ibu yang lepas-lepas lahir baru dapat tahu b4by ada masalah jant0ng. B4by saya ada mas4ah saluran semp1t jadi anak masih di nicu, walau dah bern4fas macam biasa. Diseb4bkan anak tak boleh minum dengan bot0l, anak jadi mengah. Dktor masuk tiub untuk susu. Tak boleh tengok dan tak boleh jaga. Jadi kami tak tahu sangat apa jdi. Boleh tak ibu-ibu cerita pengalaman ibu-ibu dan tolong doakan anak saya Nur Khayra Mikayla supaya sembuh dan sihat seperti biasa.

Lah1r musim C0vid-19 ni memang mencab4r kalau ada pr0blem. Saya dan suami tak dapat tengok anak lagi sampai hari ni. Dah 21 hari dan msih meng1ra. Saya sempat sekali tengok 15 minit lepas 5 hari lah1r. Suami saya hanya berapa minit untuk az4n dan iqamat untuk anak betul-betul lepas lah1r. Tak semp4t nak tengok sepenuhnya anak. Dugaan kami untuk tahun ni.

Sekarang tengah krit1kaI.

Menurut Liyana, anaknya iaitu Nur Khayra Mikayla dis4hkan mengh1dap masalah jant0ng sejurus dilah1rkan. Tamb4hnya, dia hanya berpeluang melihat anaknya itu selama 15 minit selepas lima hari melah1rkan b4yi tersebut. Manakala, suaminya pula hanya sempat untuk az4n dan iqamat sahaja.

Tol0ng d0akan kesihatan anak saya. Sekarang ni tengah krit!kal. Nur Khayra Mikayla. B4by lepas lahir terus det3ct sak1t jant0ng TOF tetral0gy of fallot. Sepatutnya b4by kena buat minor surgery sebelum raya haji hari tu. Tapi sehari sebelum b4by dijangk1ti kum4n, kum4n tu sangat deg1I. Sekarang masih ada kum4n. Badan die pun dah bengk4k diseb4bkan kum4n tu. Kesihatan b4by macam yoyo. Sekejap okay sekejap tak dan dia dikateg0rikan sebagai sak1t ten4t. Sudah beri sedatif untuk kurangkn sak1tnya. Jadi dia hanya tidur sahaja.

B4by saya dah 3 bulan. 3 bulan la dia di hspital. Saya jarang post perihal anak saya tak sil4p saya post dulu sekali. Setiap kali saya tengok, setiap kali itulah air mata men1tis. Saya masih menyal4hkan diri saya. B4by jadi macam tu. Saya tahu die sak1t. Kalau boleh, kepada semua w4rga Fb, doa supaya anak saya dihil4ngkan sak1tnya. Sembvhkan dia. Semoga saya dan b4by saya dipanjangkan jod0hnya.

Hari berganti hari, Liyana memberitahu keadaan b4yinya bertambah krit!kal. Malah, jant0ng anaknya itu turut dijangk1ti kum4n. Oleh itu, badan b4yi tersebut kian bengk4k dan tah4p kesih4tannya sem4kin tidak baik. Sebagai ibu, Liyana sentiasa men1tiskan air m4ta sebaik sahaja mengen4ng nas1b yang terp4ksa dilalui oleh anaknya sepanjang tiga bulan berada di hspital.

Selamat dikebvmikan.

Itulah pakaian Khayra pkai. Pertama dan ter4khir. Puting pun tak sempat mer4sa. Allahu. Siapa yang tak sed1h. Pakaian, rocker, stoking, lampin semua tak pernah guna lagi. Patutlah masa b4by nak keluar pay4h betul mama nak beli itu ini. Tak macam abang dia. Dapat macam-macam dari kawan-kawan dan beli macam-macam juga. Rupanya b4by nak perg1 dan tak nak sus4hkan mama dan papa.

Alhamdulillah. Khayra dah sel4mat dikub0rkn. Mama tahu b4by dah tak sak!t. Mama tahu b4by cantik dekat sana. Main dengan b4by lain. Mama tahu b4by gemb1ra dekat sana. Mama redha, terima dengan ikhlas. Allah sayang b4by. Allah akan jaga baby selamanya.Allah sebaik-baik peranc4ng. InsyaAllah. B4by mama usaha dekat sini nak jumpa dengan b4by dekat sana. Pada w4rga Fb yang tidak put0s doakan Khayra, berikan sem4ngat pada saya, saya nak berterima kasih dan bersyukur. Nur Khayra Mikayla telah perg1 pada 13/10 jam 12.40pm.

Semalam, Liyana memuat naik satu posting dan memberitahu bahawa anaknya Khayra telah men1nggal dunia. Dia juga redha akan ketentuan yang telah ditet4pkan oleh Allah. Liyana juga mengucapkan jut4an terima kasih buat kenalan Facebook yang sentiasa mendoakan anaknya dan memberi sok0ngan buatnya sepanjang tempoh tiga bulan yang lalu.

Sumber: Nik Liyana via Kelab Ibu Hamil & Bersalin Malaysia

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini