S4nggup Berp4nas Tepi Jalan Tunggu Interview- “Syukurlah Kau Ada Kerja Sekarang” [VIDEO]

S4nggup Berp4nas Tepi Jalan Tunggu Interview- “Syukurlah Kau Ada Kerja Sekarang” [VIDEO] | 2020 telah meny4ksikan kadar peng4ngguran di Malaysia sem4kin mencanak naik ekoran penularan wab4k pendemik beberapa bulan lalu. Bukan sahaja orang yang dibuang kerja, malahan lepasan IPT juga dij4ngka berdepan cab4ran besar untuk mendap4tkan peluang kerjaya dalam situasi get1r ini. Faktor terb4bit membuatkan anak muda nek4d mengaut segala peluang yang ada. Walaupun jauh beratus-ratus kilometer untuk sampai ke tempat interview, mereka sanggup hadir demi mencuba nas1b.

Walk-in interview dekat Manjung…Serius ramai yang tiada kerja sekarang

Mungkin itulah kata-kata yang cukup sesuai diungk4pkan apabila kita menyaks1kan sendiri sebilangan besar indiv1du yang hadir ke walk-in interview bertempat di Manjung, Perak ini. Hasil perk0ngsian video daripada seorang pengguna Twitter, dia berjaya merak4mkan kel1bat ramai anak muda yang sanggup berp4nas dan beratur panjang di tepi jalan demi menunggu giliran temu duga. Dalam pak4ian yang cukup kemas beserta fail rapi, mereka setia berdiri lama dalam perjal4nan mengejar sebuah peluang yang juga dinantikan ratusan calon lain.

Abang aku datang dari JB…Tak semp4t sampai turn dia seb4b ramai sangat

Mesk1pun ramai mener1ma info bawah situ4si tersebvt berlaku di Manjung, namun institusi itu sendiri menjel4skan bahawa temu duga berkenaan diadakan di IKM Lumut. Bukan sahaja orang luar, mal4han ratusan calon berkenaan juga terdiri daripada bekas pelajar dari sana. Daripada komen netizen, mereka menjel4skan ada yang terp4ksa pulang kerana bil4ngan mereka yang di luar jangk4an selain bersyukur masih mem1liki pekerj4an di zaman rencam ini.

Sumber : Twitter daddysado20 & Facebook IKM Lumut, Kis4h Dvnia