Saya Dah Bern1at Dan Rasa Bert4nggungjawab Untuk Berk0ngsi Kelndahan lslam Kep4da Savdara Yng Belvm lslam Bet4pa lndahnya lslam

Saya Telah Berniat Dan Rasa Bertanggungjawab Untuk Berkongsi Keindahan Islam Kepada Saudara Yang Belum Islam Betapa Indahnya Islam

Pelakon Adam Corrie pernah memuat naik status mengenai latar hidupnya sebelum memeluk agama Islam beberapa ketika lalu.

Posting tersebut telah mendapat reaksi hampir 30 ribu pengikut di Instagram (IG) dan rata-rata mereka mendoakan Adam terus istiqomah.

Selain itu, mereka juga memuji usaha Adam yang selalu menyampaikan dakwah dalam setiap postingnya dan berh4rap agar ia dikekalkan.

Di bawah merupakan perkongsian Adam yang men1ngg4lkan kesan di hati pembaca, kerana dahulu hidupnya tiada arah tujuan, sehinggalah bertemu Islam.

“Dahulu saya sebelum saya mengucap dua kalimah syahadah, saya hidup dalam kegelapan. Tiada arah tuju hidup.

“Apabila saya dapat keluar dari kegelapan.. saya telah berniat dan rasa bertanggungjawab untuk berkongsi keindahan Islam kepada saudara yang belum Islam betapa indahnya Islam.

“Mereka berhak tahu tentang Islam. Saya takut di akh1r4t kelak, Allah tanya kenapa tak sebarkan keindahan Islam kepada rakan-rakan yang belum Islam.

“Kerja dakwah tak boleh buat seorang d1ri, kerja dakwah perlu dilakukan secara berjemaah.

“Kita tanya d1ri send1ri, berapa ramai orang yang b3nci Islam telah kita fahamkan tentang keindahan Islam.

“Kalau kita tak boleh sampaikan dakwah, kita bantu mereka yang berdakwah menyampaikannya dengan tanpa halangan. Jangan pula kita mengh4lau mereka berdakwah dengan ilmu yang mereka ada.

“Tepuk dada, tanya iman send1ri,”

Adam sebelum ini pernah mendedahkan d1rinya seorang Atheis dan tidak percaya kepada tuhan dan berasakan hidupnya kosong.

Bagaimanapun katanya, hidayah daripada Allah itu tiada siapa pun yang dapat menduga.

Adam memeluk agama Islam pada 13 Julai 2007.

Hari akh1r4t merupakan hari di mana manusia akan diadili dan diberikan pembalasan yang sewajarnya dengan perbuatan mereka semasa mereka hidup. Hari akh1r4t merupakan waktu yang berlaku selepas berlakunya hari ki4m4t.

Tanda-tanda ki4m4t merupakan petunjuk atau isyarat tentang hampirnya kedatangan Hari ki4m4t. Umat Islam percaya bahawa pengakhiran alam semesta ialah sebahagian daripada rahsia Allah dan tiada satu makhlukpun yang mengetahui waktu sebenar berlakunya ki4m4t.

Walau bagaimanapun, Nabi Muhammad S.A.W memberitahu bahawa sebelum tiba Hari ki4m4t itu, tanda-tandanya akan muncul dan disaksikan oleh manusia. Turutan tanda-tanda tersebut bermula dengan tanda-tanda yang kecil dan kemudian disusuli dengan tanda-tanda besar.

Sumber: Astro Gempak

Pahala berganda apab1la ajak 0rang buat baik

SEBAGAI umat Islam, kita bukan sahaja dituntut untuk berbuat kebaikan, malah mengajak orang lain melakukan perkara yang sama.

Meskipun kita bukanlah bergelar ustaz atau ustazah mahupun pendakwah, namun tiada salahnya kita mengajak orang berbuat baik kerana ia ialah amalan terpuji.

Malah, sesiapa yang melakukannya mendapat pahala berganda, apatah lagi jika kebaikan itu dituruti oleh orang lain.

Bahkan, Rasulullah SAW sendiri juga mengajak orang melakukan kebaikan.

Baginda SAW bersabda: “Barang siapa mengajak ke arah kebaikan, ia memperoleh pahala sebagaimana pahala-pahala orang-orang yang mengikutinya tanpa mengurangkan pahala mereka yang mencontohinya itu sedikit pun. Barang siapa mengajak ke arah keburukan, maka ia memperoleh dosa sebagaimana dosa-dosa orang-orang yang mengikutinya tanpa mengurangkan dosa-dosa mereka yang mencontohinya itu sedikit pun.” (Riwayat Muslim)

Sebenarnya, ada banyak cara untuk mengajak orang ke arah kebaikan bermula daripada sekecil-kecil perkara hinggalah yang besar seperti berdakwah kepada orang bukan Islam.

Barangkali kita boleh mulakan perkara yang mudah seperti mengajak orang lain solat, menumpangkan ke masjid atau belanja makan selepas solat.

Mungkin apa yang kita lakukan itu akan dicontohi orang lain, sekali gus mengajak mereka ke arah kebaikan.

Namun, untuk mengajak orang ke arah kebaikan, wajib bagi kita untuk melakukannya terlebih dahulu.

Ia sebagaimana firman ALLAH SWT: “Wahai orang-orang yang beriman, kenapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi ALLAH jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.” (Surah al-Saff, ayat 2-3)

Apabila kita melarang orang lain berbohong contohnya, jangan sesekali kita berdusta.

Mudah-mudahan segala amal kebaikan yang dilakukan akan diterima oleh ALLAH SWT dan memperoleh ganjaran daripada-Nya.

(Sumber: Muhd Nasruddin Dasuki)

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini