“Saya Tak Mahu Meny̷usahkan An̷ak2”, W̷aga Em̷as Diami P̷ondok T̷anpa Dap̷ur & T̷andas

SAYU “Saya Tak Mahu Menyvsahkan Anak2”, W4ga Emaas Diami P0ndok T4npa Dapur & T4ndas | TUMPAT – “Walau sed!h macam mana sekalipun, saya t1dak mahu menyvsahkan anak-anak,” Iuah seorang ibu tungg4I, Rabiah Jusoh, 70, di Pantai Get!ng di sini.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share menu puasa korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Sambil jari-jemari berkedvt seribu dim4mah usia menges4t air m4tanya, wanita itu berpaling dan merenvng ke arah sebuah p0ndok us4ng tnpa tand4s berhampiran muara sungai di Kampung Pauh 100 yang menjadi tempat tinggalnya sejak 15 tahun lalu selepas kemat1an suami tercinta.

Menurutnya, p0ndok yang terletak bersebelahan rumah anak b0ngsu lelaki berusia 34 tahun dibina dengan kudratnya sendiri menggunakan kaayu-kaayu terp4kai yang dikvtip di sekitar kampung.

“P0ndok ini ada sebuah bilik, ada ruang tamu yang digunakan untuk sembahyang tetapi t1dak ada dapur atau tndas. Kalau hendak mandi, hanya di luar rumah dengan air paip yang dis4mbung dari rumah anak.

“Cuma untuk lepas ‘haajat’, saya gaIi tan4h dan kambvs selepas selesai. Kehidupan saya terlalu sed1h tetapi saya tidak mahu tingg4I bersama an4k-an4k kerana mereka pun bukan orang sen4ng,” katanya sambil men4ngis ketika law4an Pertubuuhan Amaal Kebajikan Cempaka hari ini.

Luah Rabiah lagi, bumbung zink p0ndoknya yang s3nget dan h4mpir reb4h itu juga berlvbang di segenap ruang.

Katanya, dia juga pernah terkena zink rumahnya yang diterb4ngkan ribvt namun bern4sib baik tersel4mat.

“Kalau hujan dan ribvt terlalu kuat, p0ndok akan bergeg4r macam nak r0boh. Saya akan menyelam4tkan diri ke rumah rakan berh4mpiran.

“Saya ada empat anak berusia 34 sehingga lewat 40-an, semua sudah berkeluarga. An4k suulung lelaki mningg4I dunia dua minggu lalu, seorang lagi an4k lelaki lvmpuh kerana penyak1t ang1n ahm4r dan dibantu anaknya menjual kuih, sementara yang b0ngsu lelaki seorang nel4yan,” katanya.

Ceritanya lagi, dia menyara keh!dupan dengan meng4mbil upah membersihkan ikan bilis dengan bayaran RM1 setiap sekil0gram dan m4mpu menyiapkan sebanyak 30 kil0gram seminggu mengak1batkan kulit jarinya menggeeIupas.

“Baru-baru ini ada yang h4ntar kaayu untuk bantu baiki p0ndok ini tetapi tidak mencuukupi. Saya pula tidak ada duiit untuk membeli lebiihan kayu.

“T4nah ini dibeli dengan harga RM10,000, namun masih berbak1 hvtang RM5,300,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuuhan Amaal Kebajikan Cempaka Merah, Che Norhayati Mohamed berkata, pih4knya akan memb4ntu menguruuskan kepeerluan harian Rabiah dan mendapatkan tamb4han kaayu yang diperIukan untuk membiina rumah kepada w4rga emaas berkenaan.

Svmbangan juga boleh disalurkan ke akaun Pertubuauhan Amal Kebajikan Cempaka Merah Bank Islam 3072010137874.

Sumber: sinar harian

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini