SAYU Kami mahu keadilan buat arw4h adik – Keluarga Arw4h Abdul Aziz (Video)

SAYU Kami mahu keadilan buat arw4h adik – Keluarga Arw4h Abdul Aziz | Ipoh: Kami hantar dalam keadaan sempurna… kami rasa raIat kerana tidak sampai 24 jam hantar ke kem jadi macam itu, kata Mohamad Amirulnaim Aznam, abang kepada Allahy4rham Abdul Aziz, anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang meninggaI dunia selepas dipercayai terjvn dari tingkat tiga bangunan di sebuah kem di Batu Pahat, Johor, 29 Ogos lalu.

Mohamad Amirulnaim, 23, berkata, dia menghantar adiknya itu ke kem pada 5 petang dan adiknya langsung tidak menunjukkan sebarang perubahan. Selepas selesai urusan menghantar adik kami terus balik ke Ipoh dan pada 3 pagi kami mendapat panggilan telefon daripada kem memaklumkan pada 12 tengah malam adik jatvh tingkat tiga bangunan.

Pada 12 tengah hari keesokan harinya, kami terus bergerak ke sana dan ketika itu adik berada dalam keadaan k0ma dan kami diberitahu adik mengalami keceder4an tervk pada kepala dan badan, katanya ketika ditemui di rumah keluarga di Persiaran Hulu Bercham 2, Bandar Baru Putra di sini hari ini.

Menurutnya, adik bongsu daripada 10 beradik itu pulang semula ke kem berkenaan dengan rela hati dan tnpa p4ksa selepas Iari dari tugas sekitar awal tahun ini.

Selepas meIarikan diri dia tidak terus pulang tetapi tinggal di kawasan berdekatan rumah dalam tempoh agak lama.

Sebelum ini kami sebagai keluarga ada memujuk dan menasihatinya tetapi, dia pergi serah diri semula ke kem dengan rela hati dan tnpa p4ksaan daripada kami sekeluarga, katanya sambil memaklumkan arw4h bapa mereka Aznam Ariffin, 57, yang meninggaI dunia dua tahun lalu juga adalah bekas tentera.

Katanya, mngsa sebelum ini pernah menghubunginya dan mendkwa tidak t4han berada di kem berkenaan kerana kerap ‘diragg1ng’.

Sebelum ini dia pernah bercakap melalui telefon menang1s memberitahu tidak tidak t4han kena buIi tervk, dia cuma cakap hari-hari kena tvmbuk di dada, katanya.

Katanya, dia berharap semua pihak yang bertanggungjawab dapat benar-benar menyi4sat punca sebenar kem4tian dan pemerg1an adiknya itu terbela.

Sementara itu, seorang lagi abangnya, Zahrol Hasfaizi Ismail, 38, pihaknya hanya menyerahkan si4satan kepada pihak berkaitan.

Kami sendiri tidak merasa keadaan sebenar di sana bagaimana, jadi kami tidak mahu menvduh sesiapa sebab kita tidak tahu apa yang berlaku kejadian dalam kem.

Ia membabitkan ny4wa, jadi kami berharap pihak berkaitan mengambil serius dan menyi4sat dengan seadil-adilnya supaya kami tahu apa puncanya, katanya.

Menurutnya, jen4zah yang sudah selesai dibed4h si4sat sejak 10 pagi tadi dihantar ke kem pengurusan mandi dan dik4fankan.

Katanya, jen4zah dijangka tiba selepas Isyak dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bakar Bata, Tanjung Rambutan.

Sebelum ini, portal MyMetro melaporkan seorang anggota tentera meninggaI dunia selepas dipercayai terjvn dari tingkat tiga bangunan di sebuah kem tentera pada 29 Ogos lalu.

Timbalan Ketua PoIis Daerah Batu Pahat, Superintendan Muhammad Izzudin Rungai dilaporkan berkata, mngsa mengalami keceder4an par4h di kepala dan dirwat di Wad Unit Rawatan Rapi (1CU) di H0spital Sultanah Nora Ismail (HSNI).

Sumber: hmetro / Kredit dbongk4r