Sebab Kenapa Ada Yang Tak Kuarantin Balik Dari Sabah? Jaw4pan Frontliner Sayu Habis

Sebab Kenapa Ada Yang Tak Kuarantin Balik Dari Sabah? Jaw4pan Frontliner Sayu Habis | Baru saja memasvki bulan Oktober, raky4t Malaysia tel4h dikejvtkan dengan cat4tan 260 ind1vidu disahkan pos1tif Covid-19. Menerusi info yang dik0ngsi di Twitter rasmi KKM, ia merup4kan jumlah rek0d harian kedua tert1nggi sejak pandem1k tersebut mel4nda negara sepanj4ng tahun ini. Major1tinya berkait rap4t dengan pengvnjung yang baru pulang dari Sabah, sekali gvs mengvndang keris4uan ramai.

Kenapa ada yang dipakai gelang pink & kuarantin 14 hari balik Semenanjung? Frontliner bagi jawapan sayu..

Di sebalik ber1ta tersebut, perk0ngsian yang dic0retkan oleh pak4r mot1vasi Akhi Fairuz Al-Jengkawi ini lebih menduk4citakan. Ketika dipakaikan gelang pink susulan ahli keluarganya ada kait4n dengan Kluster Temb0k yang baru bermula di Alor Setar semalam, dia semp4t bertanyakan kepada salah seorang frontliners yang bertug4s tentang peningkatan jumlah rekod di Sabah. Hal ini kerana dikhab4rkan ada sesetengah pih4k tak mem4tuhi proses SOP Covid-19. Walaupun ringk4s, tapi Akhi menyat4kan bahawa jawapan yang diber1kan sebenarnya cukup mend4lam.

Kuarantin dikenakan pada yang ada contact rap4t dengan ind1vidu pos1tifâ€Ļbukan seluruh Sabah zon merah, KKM mesti ad1l

Menerusi keny4taan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah hari ini, beliau mener4ngkan cuma gol0ngan mempunyai simpt0m serta ada contact rap4t dengan ind1vidu pos1tif Covid-19 dari Sabah saja yang w4jib kuarantin 14 hari. Mal4h arah4n daripada pih4k KKM juga berbeza terh4dap setiap pengunjung kerana bukan semua daerah di Sabah dikateg0rikan seb4gai z0n merah.

Sumber: Twitter KKMPutrajaya & akhifairuz_