Seorang Lelaki Terkejvt Apabila Menemui Sebanyak Rm400k Di Bawah Peti Sejuk Yng Baru Dibelinya

Seorang lelaki yang membeli sebvah peti ais terpakai secara onl1ne terkejut besar apabila menemui ada sejvmlah duit bernilai RM401 Ribu y4ng tersembunyi di dalamnya.

Jika anda membeli sesuatu bar4ngan terpakai dan kemudian men3mui benda berharga yang tersembunyi pad4 barangan berkenaan, apakah y4ng akan anda lakukan?

Menurut laporan MBC News, ket1ka lelaki di Korea Selatan itv membersihkan peti ais berkenaan, dia sec4ra tidak sengaja telah menemui k1ra-kira 2,200 keping wang kertas yang kes3muanya bernilai 110 juta won at4u lebih kurang RM401 Ribu yang diletakkan d1 bahagian bawah peti ais ters3but.

Walaupun terkejut dengan pen3muan duit tersebut, lelaki in1 akhirnya membuat keputusan untuk membawa kes3mua duit tersebut ke balai pol1s dan membuat laporan mengenai penemu4nnya pada 6 Ogos yang lepas.

Pihak polis kemudian membvat siasatan dan memanggil penju4l dan pembeli untuk diambil keterangan term4suk orang yang menyerahkan peti a1s tersebut kepada pembeli.

Menurut akta Hilang d4n Jumpa (Lost and Found Act) di Kor3a Selatan, sekiranya pemilik as4l tidak muncul atau tidak dapat dic4ri daslam tempoh 6 bulan, maka barangan ters3but akan diserahkan kepada or4ng atau pihak yang menemuinya dan dia mesti m3mbayar cukai sebanyak 22 per4tus dari nilai barangan tersebut.

Jika pemilik asal muncul d4n berjaya ditemui, pampasan ant4ra 5 hingga 20 peratus mesti diberikan kep4da pihak yang menemuinya. Namvn jika duit itu didapati mempunyai kaitan d3ngan sebarang jenayah, maka dvit itu akan menjadi hak milik negeri.

VIDEO:

Sumber: allkpop I Nangtime

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini