Inilah Masa Yang Sesuai Untuk Mengqadha’ Solat, “Mengikut Syar ‘i “.

Entah kenapa, kadang-kadang ketika menunaikan solat fardhu kita terpaksa mengqadha solat. Sama ada kerana ia terlupa, atau dalam kedudukan perjalanan atau atas sebab lain. Persoalannya, adakah wajib dilakukan segera atau dibenarkan memilih waktu yang kita mahu?
Contohnya, kita tertidur sehingga terlepas solat subuh kerana baru bangun pada pukul 06:30, dan matahari sudah terbit. Adakah kita segera mengqadha solat subuh pada waktu itu atau boleh memilih waktu lain, contohnya subuh esoknya, atau waktu lain?

Menurut Ustadz Dr. Musyaffa Ad-Dariny, M.A. Hafidzahullah, pendapat yang paling kuat dalam perkara ini ialah pendapat yang mengatakan bahawa mengqadha solat itu wajib segera. Iaitu, ia mesti dilakukan dengan segera. Apabila kita bangun pada pukul 06:30, kita diwajibkan untuk menebusnya dengan segera.

Selepas bangun kita berwuduk, kemudian selepas itu kita solat. Ini kerana Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda dalam hadis:

“Sesiapa yang tertidur atau lupa bahawa dia tidak solat pada waktunya, maka solatlah apabila dia ingat.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
“Ini menunjukkan kita wajib qadha’ bila ingat, bukan selepas itu,” kata Ustadz Ad Dariny dalam kajiannya di saluran Muslim Rodja Jakarta, baru-baru ini.

Pendapat lain dalam perkara ini ialah mungkin kita mengqadha solat yang telah berlalu. Tetapi yang lebih penting kita lakukan dengan segera.

Di antara hujah mereka, kerana waktu mengqadhanya adalah musytarak (sama dengan waktu antara awal dan waktu sesudahnya), kesemuanya dinamakan waktu mengqadha solat. Setiap kali kita menebusnya, namanya sama dengan mengada-adakan solat. Maka menyegerakan mengqadha adalah sunnah dan sangat dianjurkan. Tetapi jika anda menamatkannya maka tidak ada masalah.

Hadis Nabi “Solatlah dia apabila dia ingat,” menunjukkan bahawa seseorang itu wajib bersolat ‘apabila dia ingat. Dan ini menunjukkan kewajipan untuk membuat ‘secepat mungkin.

Menurutnya, jika kita katakan dia wajib mengqadha’ secepat mungkin, maka akibatnya apabila dia mengakhirkannya dengan sengaja tanpa sebarang uzur, maka dia berdosa untuk menamatkan qadha’nya. Lainlah jika ada alasan atau alasan yang dibenarkan oleh syarak untuk menamatkannya. Seperti contohnya dia mengalami sakit perut jadi dia menamatkannya selepas masalah perutnya selesai.

Contoh lain ialah apabila seseorang bangun dan mendapati makanan telah dihidangkan. Inilah alasan untuk menamatkan qadha’. Kerana jika disegerakan solatnya ketika itu, kemungkinan besar dia sukar untuk khusyuk kerana memikirkan makanan yang telah dihidangkan tadi.

“Intinya ialah dia wajib segera qadha. Jika dia mengakhirkan qadhanya tanpa sebarang uzur yang diterima syarak, maka dia berdosa mengakhirkannya,” jelasnya.

Adakah wajib berpesan ketika qadha? Tujuan tertib ialah melaksanakan solat mengikut tertib yang dilakukan. Contoh dalam hal ini ialah jika seseorang tertidur sehingga selepas waktu Asarnya, kemudian masuk waktu Maghrib dan baru bangun, sedangkan dia tidur sejak selepas solat zohor. Adakah dia solat maghrib dahulu atau dia solat Asar dahulu?

Jika dikatakan tertib atau berurutan, hendaklah dia solat Asar dahulu barulah solat Maghrib, kerana tertibnya begitu. Jika dikatakan tidak perlu tertib, maka bolehlah dia solat maghrib dahulu, kemudian selepas itu dia solat Asar.

Terdapat juga perbezaan pendapat dalam isu ini. Jumhur ulama mengatakan wajib tertib. Maka dalam kes di atas, dia wajib solat Asar dahulu kemudian selepas itu solat Maghrib.

Buktinya adalah perbuatan Nabi kita Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam. Diriwayatkan dari sahabat Jabir bin Abdillah:

“Sahabat Umar bin Khattab pernah datang pada hari perang Khandaq selepas matahari terbenam. Kemudian para sahabat ‘Umar mula mencela orang-orang kafir Quraisy. Dia berkata: ‘Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, aku hampir tidak solat Asar hingga matahari hampir terbenam.'”

“Maka Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam menjawab: ‘Demi Allah, aku belum solat pun.’ Maka beliau akhirnya berwuduk dan kami pun berwuduk, maka Rasulullah (sallallahu ‘alayhi wa sallam) solat Asar sesudahnya. matahari terbenam, kemudian dia solat Maghrib selepas itu. (Riwayat Bukhari)
Di sini Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam melakukannya secara berurutan. Maka inilah yang harus dilakukan oleh orang yang solatnya tertinggal kerana ada uzur yang syar’i.

Jom join group ni.. Istimewa untuk kita share menu masing2 nanti.. insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini