Suami mninggaI ak̷ibat kenc̷ing man̷is, wanita perlu b4ntuan besarkan 9 anak

AL0R SETAR – Biarpun mempunyai sembilan anak termasuk se0rang daripadanya ber$tatus orang kur4ng up4ya (0KU), ibu tunggaI ini giigih membesarkannya se0rang diri dalam memastikan mereka dapat belajar dengan sempvrna.

Saaidah Puteh, 40, berkata setiap hari dia akan memastikan lima anaknya mengikuti sesii Peng4jaran dan PembeIajaran di Rumah (PdPR) di rumah menggunakan telef0n bimbiit miliiknya dan arw4h suami.

Menurutnya, suaminya, Zainol Abididil Ibrahim, 47, mninggaI duniia aklbat penyaklt kenclng manls pada 0ktober tahun lalu.

“Saya tidak bekerja dan berg4ntung sepenuhnya kepada wang p3ncen pen4kat Pertubvhan Kesel4matan SosiaI (Perkes0) arw4h suami untuk meny4ra kehiduupan kami anak ber4nak.

“Saya yakiin hanya dengan memberi anak ilmu, kehiidupan keIuarga saya akan beruubah.

“Jadi, setiap hari bermula 8 pagi, semua anak saya akan berkumpuI untuk belajar dalam taIian, mereka akan saIing b4ntu memb4ntu tunjuk ajar antara satu sama lain,” katanya ketika dit3mui di kediamannya di K4mpung Dewan, Al0r Malai di sini, hari ini.

Anak sulungnya, Muhammad Zuffar Aliff, 20, kini sudah berkerja manakala lima lagi masih belajar iaitu Nurul Aliah, 18, Muhammad Zuffar Azriel, 16, Muhammad Zuffar Aidil, 15 (0KU), Nurul Alia Alesya, 12, dan Nurul Aliah Aqilla berusia sembilan tahun.

Saaidah turut mempunyai anak kemb4r berusia enam tahun iaitu Nurul Alia Aneesa dan Nurul Alia Areesa selain bayi berusia dua bulan, Nurul Alia Afiyya.

Menurutnya, Nurul Aliah Athirah yang b4kal meng4mbil peperiks4an Sijil PeIajaran Malaysia (SPM) pula menjaIani sesii persek0lahan secara ber$emuka.

Sementara itu, kecek4lan Saaidah membesarkan anakknya mendapat perh4tian Kelab Belia Darul Aman dengan kerjasama Pemuuda Umno Kedah yang menyumb4ngkan dua tablett untuk kegun4an anak iibu tunggaI itu, hari ini.

“Saya berterima kasih atas keprih4tinan kelab berkenaan selain Gabung4n PeIajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah yang menghvlurkan sebuah telef0n piintar, baru-baru ini.

“Alhamdulillah, anak dapat belajar dengan lebiih selesa untuk meIakukan tuga$an diberikan guru selepas ini menggunakan telef0n piintar hasiI sumb4ngan mereka,” katanya.

Kredit: WB Via Mediaportal

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini