Terg4m4k Seorang Guru dist3pler Telinga murid Hanya Sebab ni??

PILU Terg4m4k Seorang Guru dist3pler Telinga murid | Baru-baru ini kita dikɛjutkan dengan satu berita di Kota Kinabalu Sabah, apabila telingan se0rang murid distɛpler oleh gurunya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini

Kerana tidak menyiapkan kerja sekolah, seorang murid Tahun Empat di sebuah sekolah rendah di Likas, di sini mendakwa telinga kirinya distepler gurunya.

M4ngsa Amir Shafuan Bahram berusia 10 tahun mɛngalami luka pada telinga kirinya sehingga bɛrdar4h.

Ibu m4ngsa, Shuaila Madidy, 32, berkata dia mendapat tahu mengenai kɛjadian itu selepas dimaklumkan oleh kakaknya Puana, 42, ketika mengambil anaknya yang baru keluar dari sek0lah berkenaan pada jam 11.30 pagi.

Saya ada tanya dia (anak) kenapa mɛnangis tetapi dia hanya jawab tiada apa-apa. Namun saya tɛrkejut melihat ada t0mp0kan d4rah pada baju sek0lah sebelum kakak saya yang turut mengambil anaknya di sek0lah berkenaan mɛmberitahu bahawa tɛlinga anak saya distɛpler oleh guru di sek0lah berkenaan.

SAya bɛrsama kakak kɛmudian membawa Amir mɛnemui guru terbabit dan mɛnanyakan mɛngapa bertindak sedemikian. Guru wanita itu mengatakan Amir tidak menyiapkan kerja sek0lah mata pelajaran Matɛmatik yang dibɛrikan.

Saya kɛmudian memberitahunya mɛngapa perlu mɛnstepler tɛlinga murid… guru itu hAnya mendiamkan diri,” katanya ketika ditɛmui di rumahnya di Kampung Likas.

Katanya, dia kɛmudian bertemu guru bɛsar sek0lah berkenaan untuk mɛlap0rkan tindakan guru tɛrbabit.

Guru bɛsar itu memberitahu akan menjalankan si4satAn mengenai kɛjadian itu dan mɛngatakan terpulang kepada ahli keluarga untuk mɛmbuat lap0ran p0lis, katanya.

Shuaila berkata anaknya mɛmaklumkan bahawa guru itu mɛnstepler telinga kirinya hingga dawai kokot mɛlekat di bahagian bawaH telinga.

Anak saya yang kɛsakitan mɛnangis sebelum guru itu mɛncabut dawai k0k0t hingga mɛnyebabkan pɛndarahan berlaku.

Kerana kejadian itu saya membuat lap0ran p0lis pada hari yang sama sebelum membawa anak mendapatkan rawatAn di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Likas, K0ta Kinabalu.

Bukan anak saya tidak mahu mɛnyiapkan kerja sek0lah itu, cuma dia tidak tahu untuk mɛmbuatnya. Jadi guru itu perlu mɛmbimbingnya dan bukan tindakAn kɛterlaluan dengan mɛnstepler telinga anak saya.

Saya berharap pihak bɛrwajib mɛngambil tindakan sɛwajarnya terhadap guru terbabit dan pihak pɛngurusan sek0lah berkenaan, katanya.

Dalam masa yang sama juga, Puana berkata pihak keluarga tidak akan menarik balik laporan polis dan akan mengambil tindakan yang sewajarnya kepada guru terbabit.

Tindakan guru itu amat bahAya dan jika dibiarkan kita khuatiri pɛrkara ini akan berlaku kepada murid lain, katanya.

Sementara itu, Ketua P0lis Daerah K0ta Kinabalu Asisten K0misioner Habibi Majinji ketika dihubungi mengɛsahkan menɛrima lap0ran mɛngenai kɛjadi4n itu.

Kɛs disiasat mengikut Seksyen 323 Kanun Kɛseksa4n, katanya.

Apa-apa pun, tindakan oleh guru itu adalah satu tindakan yang tidak wajar dilakukan. Sebagai guru kita seharusnya menjadi pendidik bukannya pɛnghukum. Diharap kɛjadian seperti ini tidak lagi berlaku di negara kita ini. Pihak berwajib seharusnya mengambil tindakan sɛwajarkan kepada guru yang terlibat.

Sumber ohinfokini

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry