Terkand4s..Jalan Raya Dit4buri 55.000 T4n Gar4m,Penerbangan Di Tangg0h

Pada Selasa lepas, 25 Januari, penerb4ngan di Lapangan Terbang Istanbul digantung buat hari kedua manakala kenderaan persendirian dilarang daripada memasuki jalan-jalan raya di kawasan bandar itu.
Ia disebabkan saIji tebal mel𝔲mpuhkan lalu lintas dan menyebabkan ramai orang terkandas di bandar terbesar Turki itu dan di serata negara tersebut.

Dikatakan salji mula turun pada lewat minggu lalu. Keadaan bertambah ter𝔲k sejak beberapa hari lalu di bandar itu yang mempunyai 16 juta penduduk.

Rakaman vide0 dari lapangan terbang, yang merupakan salah satu terbesar di dunia, menunjukkan landasan pesawat diselimuti salji tebal dengan beberapa pesawat dan kenderaan hampir tidak kelihatan.

Gabenor Istanbul Ali Yerlikaya mengambil langkah yang luar biasa dengan melarang kereta persendirian masuk ke bandar itu sehingga pukul 2.00 petang sementara pasukan kec𝑒masan membersihkan jalan-jalan raya. Ramai pegawai awam turut diberi cuti pentadbiran untuk mengurangkan jumlah individu di luar.

Pertama K4li Dalam 29 Tahun
Di bahagian selatan Turki pula, pantai di bandar peranginan Antalya di selaputi salji buat pertama kalinya dalam 29 tahun.

Menerusi laman web Lapangan Terbang Istanbul, operasi penerbangan digantung sehingga pukul 10.00 pagi waktu tempatan pada Selasa kerana keadaan cuaca bruk. Syarikat penerbangan Turkish Airlines menyatakan pada Isnin, ia membatalkan semua penerbangan dari lapangan terbang itu.

Tabur Garam
Datuk Bandar Istanbul Ekrem Imamoglu berkata 55,000 tan garam ditabur pada permukaan jalan raya dan meminta bantuan penduduk Turki untuk membersihkan salji di depan rumah dan kedai masing-masing bagi membantu pasukan kec𝑒masan.

Secara keseluruhannya di negara itu, sekitar 4,600 individu terkandas di jalan-jalan raya dan beribu-ribu lagi orang diberikan tempat tinggal sementara, menurut Penguasa B𝕖ncana dan Kec𝕖masan.

Video Klik Disini

Sumber : [Mediacorp] [Reuters]

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini