Terkini Dr Noor Hisham Terkilan Lihat Perhimpunan Mahkamah, Harap COVID-19 Tak Melonjak Teruk

Terkini Dr Noor Hisham Terkilan Lihat Perhimpunan Mahkamah, Harap COVID-19 Tak Melonjak Teruk | Perhimpunan ribuan manusia di hadapan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sejak awal pagi semalam telah menimbulkan rasa khuatir terhadap peningkatan COVID-19. Walaupun kebanyakan mereka memakai pelitup muka, tapi SOP penjarakan sosial nyata langsung tidak diendahkan apabila dilihat bersesak-sesak di perkarangan mahkamah. Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah turut terkilan dengan situasi tersebut kerana peserta perhimpunan solidariti berkenaan tiada kawalan kendiri.

Untuk yang semalam dah tak boleh buat apa…kena tengok dalam tempoh 2 minggu ada pertambahan atau tak

Ketika ditemui dalam sebuah majlis di Kementerian Kesihatan sebentar tadi, beliau mengulas bahawa pihak KKM ketika ini akan memantau sama perkembangan jumlah individu positif wabak tersebut dalam tempoh 2 minggu. Sekiranya terdapat peningkatan ketara berpunca daripada perhimpunan itu, barulah ada tindakan yang diambil seperti pengesanan kontak rapat dan sebagainya. Namun Datuk Dr Noor Hisham amat berharap agar perkara yang sangat dirisaukan tersebut tak berlaku.

Jika jangkitan menular tak terkawal dalam komuniti…PKP akan dilaksanakan kembali

Memandangkan pihak KKM dan frontliners lain telah bertungkus-lumus selama tujuh bulan bagi menangani pandemik itu dan berjaya menurunkan jumlah hingga satu angka, beliau pastinya kecewa melihat ramai pihak tak patuh SOP dalam perhimpunan berikut. Tambah Datuk Dr Noor Hisham lagi, PKP peringkat pertama mungkin akan dikuatkuasakan semula jika penularan COVID-19 kembali tak terkawal.

Sumber: Twitter DGHisham & Harian Metro

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry