Terkini Kerajaan Sedang Berbincang Benarkan Warga Dari China Masuk Ke Malaysia Semula

Terkini Kerajaan Sedang Berbincang Benarkan Warga Dari China Masuk Ke Malaysia Semula | Di Malaysia baru ini, Majlis Keselamatan Negara (MKN) kini sedang mengatakan perbincangan berkaitan dengan kebenaran semula untuk pekerja warga China masuk ke Malaysia.

Menurut sumber, dari Menteri Kanan (Keselamatan) iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa China kini masih lagi sebuah negara yang amat berisiko tinggi.

Jadi buat pada masa sekarang kerajaan masih lagi menutup pintu sempadan negara kepada warga asing termasuk laa pekerja dan pelancong kecuali ekspatriat kategori EP1 iaitu pengurusan tertinggi seperti pengarah urusan syarikat.

“Untuk pengetahuan semua, negara China adalah merupakan sebuah negara yang besar, jadi buat masa kini kita berbincang dalam MKN agar kita boleh kategorikan kawasan di negara tersebut keraa mungkin ada diantara negeri dalam negara itu sudah dianggap zon hijau”

Datuk Ismail Sabri ada memaklumkan akan perkara tersebut dalam sidang media berhubung dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Selain itu juga, beliau turut ada memaklumkan bahawa kerajaan Malaysia tidak pernah melarang golongan berisiko covd19 seperti warga emas dan kanak-kanak mengunjungi tempat awam.

Namun mereka ini tidak digalakkan untuk sentiasa berada di tempat awam kerana mereka ini adalah golongan risiko tinggi untuk dijangkiti. Kerajaan sentiasa memberi nasihat agar mereka ini terlindung dari dijangkiti cov-19.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber : mysumber

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Sosial Media!!
Facebook – Madara Army
Youtube channel – Madara Amry

____________________________________

Baca Juga Artikel Manfaat Dibawah

1. Rasulullah pernah berpesan bahawa setiap suap yang diberikan oleh suami kepada isteri akan mendapat ganjaran di sisi Allah. Sabda Nabi:

وَلَسْتَ تُنْفِقُ نَفَقَةً تَبْتَغِى بِهَا وَجْهَ اللَّهِ إِلاَّ أُجِرْتَ بِهَا حَتَّى اللُّقْمَةُ تَجْعَلُهَا فِي فِيّ امْرَأَتِكَ

“Dan tidaklah kamu memberikan nafkah dalam mencari keredhaan Allah melainkan semuanya akan dibalas dengan pahala. Sehinggakan setiap suap yang disuapkan ke dalam mulut isterimu (juga akan diberi pahala). (HR Muslim).

2. Malah membelikan hadiah buat isteri juga dianggap sebagai amalan yang terpuji. Sadina Amru ibn Umayyah pernah membeli sepasang kain. Seorang sahabat bertanya, apa yang kamu lakukan kepada kain tersebut. Amru lalu menjawab:

تصدقت به عَلَى سخيلة بنت عبيدة ، وكانت امرأته ، وَقَالَ : سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يقول فِي الصدقة : ” الصدقة عَلَى الأهل صدقة

“Aku telah hadiahkannya kepada isteriku Sukhailah bint Ubaydah dan dia berkata: Aku mendengar Rasulullah bersabda: Sesungguhnya sedekah (hadiah) kamu kepada ahli keluargamu akan diganjari pahala sedekah. (HR Abu Ya’la).

3. Ini kerana duit yang diusahakan untuk menyara sebuah keluarga mereka adalah sebaik-baik nafkah di jalan Allah. Sabda Rasulullah:

أَفْضَلُ دِينَارٍ يُنْفِقُهُ الرَّجُلُ دِينَارٌ يُنْفِقُهُ عَلَى عِيَالِهِ

“Sebaik-baik dinar adalah dinar yang digunakan sebagai nafkah buat menyara keluarganya” (HR al-Bukhari).

Justeru, berusahalah menyara keluarga dan berilah hadiah buat isteri. Sesungguhnya ia adalah perkara yang dipuji Allah dan Rasul.

Sumber; Dr Ahmad Sanusi