BAHAYA JIKA TERLALU BANYAK BERFIKIR, ‘Kesihatan Terjejas’.

Selalunya kita tidak memikirkan kesan buruk dari terlalu berfikir. Malah, keadaan seperti ini hanya akan memberi kesan buruk kepada keadaan tubuh badan terutamanya kesihatan mental sekiranya ia dilakukan secara berlebihan dan terus dibiarkan tanpa pengawasan. Biasanya, apabila mental sudah terjejas, secara tidak langsung keadaan kesihatan badan turut terjejas.

Terlalu banyak berfikir kadang-kadang berlaku kerana orang berfikir terlalu mendalam tentang sesuatu. Kadang-kadang kerana mereka tidak mahu gagal di masa hadapan. Menjangkakan sesuatu dengan memikirkannya dengan teliti, agar tidak tersilap membuat keputusan, tidak mengapa. Walau bagaimanapun, laraskan bahagiannya.

Jangan terlalu banyak berfikir kerana ia boleh membawa pelbagai kesan buruk. apa-apa ke?

1. Emosi Tidak Terkawal

Terlalu berfikir akan membuatkan emosi menjadi tidak terkawal. Daripada mendapatkan penyelesaian, malah boleh menyukarkan anda untuk mengawal emosi anda. Saluran emosi boleh dengan menyakiti diri sendiri atau orang lain.

Bentuk mencederakan diri sendiri boleh dengan cara menetak bahagian badan menggunakan benda tajam seperti pisau cukur, memukul dinding atau menumbuknya, mengambil minuman keras, dan sebagainya.

Malah ada yang memilih untuk mengurung diri, yang akhirnya membuatkan mereka lebih tertekan. Sedangkan menyakiti orang lain boleh dengan melakukan penganiayaan. Ini sudah tentu sangat merugikan pihak yang dijadikan outlet.

2. Penurunan Prestasi Prestasi

Kesan buruk seterusnya daripada terlalu banyak berfikir ialah penurunan prestasi. Anda akan mendapati sukar untuk fokus dan menumpukan perhatian di tempat kerja. Tidak hairanlah hasil kerja menjadi kurang optimum apabila anda terlalu berfikir.

Kurang tumpuan juga boleh menyebabkan ketidakberkesanan di tempat kerja. kenapa? Kerana pekerja akan terdedah kepada kesilapan, jadi mereka terpaksa mengulang semula untuk semakan.

Apatah lagi jika terdapat banyak tarikh akhir yang mesti diselesaikan segera. Sudah tentu keadaan ini akan membantutkan kerja yang sepatutnya disiapkan dengan cepat. Jadi, kesannya boleh menjadi sangat kompleks.

3. Menyebabkan Masalah Kesihatan

Nah, yang paling berbahaya dari terlalu banyak berfikir ini adalah timbulnya masalah kesihatan. Ini termasuk tekanan darah tinggi, sakit kepala, sesak nafas, dan juga risiko mendapat serangan jantung.

Sebenarnya banyak lagi penyakit lain yang boleh berpunca. Bagaimana mungkin? Jadi, apabila seseorang terlalu memikirkan sesuatu, biasanya tahap tekanan akan meningkat.

Sedangkan kita semua tahu bahawa tekanan yang berlebihan boleh menyebabkan banyak penyakit. Inilah punca terlalu berfikir tidak baik untuk kesihatan.

Dalam kehidupan, perlu berfikir tentang merancang sesuatu, mencari cara terbaik untuk membuat keputusan, tetapi jangan keterlaluan. Beri had, jika anda berasa letih untuk berfikir, berehat.

Seberat mana pun masalah yang kita hadapi, pasti akan menemui jalan yang menemaninya. Cari ketenangan supaya anda boleh berfikir dengan jelas semula dengan melakukan perkara yang anda suka.

Anda boleh melakukan hobi yang menyeronokkan atau berjalan-jalan. Berkongsi cerita dengan orang yang betul juga boleh mengurangkan terlalu banyak berfikir. Jangan biarkan kesan buruk daripada terlalu banyak berfikir mengganggu keadaan mental dan fizikal anda.

Jom join group ni.. Istimewa untuk kita share menu masing2 nanti.. insyaAllah bermanfaat di sana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini