Teruskan perjuang̷an “Jɑngɑn Putus Asɑ Ebit, Allɑh Nɑk Uji Kitɑ…”- Ustɑz Kɑzim Eliɑs

IPOH – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew diharap tidak putvs asa dan meneruskan usaha-usaha dakwah serta membantu mereka yang memerlukan. Saranan itu diberikan pendakwah terkenal, Datuk Mohd Kazim Elias yang memuji usaha dilakukan Ebit kerana memberikan inspi’rasi kepada semua orang untuk membantu golongan susah.

Menurutnya, segala yang berlaku kepada Ebit merupakan satu uj1’an daripada ALLAH untuk menguji keimanan dan meningkatkan darjat hamba-NYA. “Apa yang dilalui oleh Ebit Lew saya telah lalui dan ia memang sesuatu yang menyedihkan perasaan. Saya pernah dis4ntau, dih3ntam dan dib0ikot. Namun uj1an tersebut ada hikmahnya dan menghasilkan sesuatu yang baik termasuklah dengan penubuhan Pusat Pendidikan Al-Barakah.

“Saya harap Ebit Lew jangan p4tah hati dan teruslah membantu orang ramai. Nasihat saya, kalau orang h3ntam kita, nabi lagi t3ruk kena h3ntam. Apa yang berlaku ini ALLAH nak uji kita dan nak tunjuk siapa kawan dan siapa law4n sebenar,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di Pusat Pendidikan Al-Barakah, Manjoi, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas keputvsan Ebit Lew untuk berehat daripada memberi bantuan secara langsung kepada golongan yang memerlukan itu. Sementara itu, Mohd Kazim turut k3sal dengan s1kap pihak tertentu yang bertindak menghin4 dan memperl3keh usaha dilakukan oleh Ebit.

Ujar beliau, sebarang teguran yang mahu dibuat perlulah secara berhemah dengan menggunakan bahasa yang baik tanpa mengg0res perasaan mana-mana pihak. Mohd Kazim berbangga dengan penubuhan Pusat Pendidikan Al-Barakah yang dibina hasil kesusahan dan pelbagai uj1an dihadapi sepanjang bergelar pendakwah.

“Janganlah guna media sosial untuk tib4i Ustaz Ebit Lew, ini saya rasa tak kena. Ustaz sama ustaz sepatutnya tolong-menolong. Kalau kata tak betul, tak kena cara dalam menyampaikan bantuan, pergilah minum-minum slow talk. Tak payahlah menghangatkan keadaan.

Mengulas lanjut, Mohd Kazim turut mengingatkan pada pendakwah supaya berhati-hati dalam memberikan bantuan dan sumbangan yang kemudian dipamerkan di media sosial kerana tindakan itu boleh mencetuskan kontr0versi dalam kalangan netizen.

Katanya, sebarang bantuan atau sumbangan yang mahu disalurkan perlu dilihat dari pelbagai sudut termasuk mendapatkan pandangan pihak berkuasa seperti Baitulmal dan pusat zakat. Jelasnya, tindakan itu wajar kerana terdapat segelintir individu yang suka mengambil kesempatan semata-mata mahukan bantuan.

“Saya mengambil contoh pengalaman di Al-Barakah sendiri dalam memberikan sumbangan kerana banyak yang kita jumpa mereka ini tidak sus4h pun dan sengaja memperlihatkan kesus4han sebab hendakkan bantuan. Ada yang bila kita rujuk Baitulmal kenapa tak bantu, rupanya bila disiasat orang ini ada tanah dan harta yang banyak dan tak layak terima bantuan walaupun tengok keadaannya macam orang sus4h,” katanya.

Beliau berkata, tindakan membantu orang ramai dan memaparkannya di media sosial bukanlah satu kesalahan namun apabila netizen mula mempersoalkan peranan pihak lain, itu menjadi masalah dan menggores perasaan pihak-pihak tertentu. – Kredit: harianmetro

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini