Tiba2 Ada Or̷ang Tunjuk Sesuatu Di Bahagian Depan Tayar Kereta. Rupa Rupanya

Orang awam sentiasa dinasihatkan untuk berhati-hati apabila berada di tempat awam kerana ada penjnayah yang mungkin sedang memerhati dan menjadikan anda sebagai sasaran.

Dalam perkongsian P0lis Kedah baru-baru ini, penjnayah kini dikesan menggunakan taktik memperdayakan pemandu kereta terutamanya golongan wanita, kononnya tayar kereta mereka panclt.

Namun usah terus percaya, sebaliknya teruskan pemanduan dan berhenti di tempat yang selamat bagi mengelakkan anda menjadi mngsa mereka.

SENTIASA berwaspada, taktik yang digunakan penjnayah yang cuba melakukan r0mpakan terhadap pemandu kereta yang sedang memandu di jalan raya.

TAKTIK YANG DIGUNA PAKAI PENJNAYAH SEPERTI BERIKUT:

Menunggang sebuah motosikal yang dinaiki dua lelaki dan menunjukkan tanda isyarat tangan ke arah tayar bahagian kiri atau kanan.

Sekiranya pemandu tidak berhenti pada waktu itu, datang sebuah motosikal lain (kedua) dinaiki dua lelaki menunjukkan perkara yang sama bagi mewujudkan rasa khuatir dalam diri pemandu supaya memberhentikan kenderaan ke bahu jalan.

Apabila pemandu memberhentikan kenderaan, svspek akan turun dari motosikal dan menuju ke bahagian kiri atau kanan tayar dan meminta pemandu melihat ker0sakan yang dialami.

Pada masa yang sama, motosikal yang dinaiki dua lelaki yang pertama turut memberhentikan motosikal mereka tidak jauh dari kenderaan mngsa.

Apabila mangsa keluar dari kenderaan atau menurunkan cermin kereta. Suspek dari motosikal pertama akan bertindak melarikan kereta mngsa atau memaksa mngsa untuk keluar dari kenderaan sebelum melarikan kereta atau melakukan samun.

NASIHAT:

Sekiranya anda berada dalam keadaan yang dinyatakan terus memandu ke balai p0lis berdekatan atau kawasan yang ramai orang atau berhenti di kawasan ‘safety point’ antaranya 7-Eleven dan stesen minyak 24jam.

Tidak panik dan kenal pasti nombor kenderaan yang dinaiki svspek seperti (jenis motosikal, warna, nombor pendaftaran, bangsa, pakaian dan jantina).

Memastikan nombor telefon bilik gerakan mana-mana balai p0lis berdekatan.

Membunyikan hon kereta beberapa kali untuk menarik perhatian penggunakan jalan raya sekiranya berada dalam situasi kecmasan.

Jangan menggadai nyawa sekiranya berlaku pergelutan dengan svspek untuk mempertahankan harta benda.

Sumber: Polis Kedah via The Reporter

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini