Akhirnya! Ustaz Ebit Liew Terima Anugerah Khas Hari Belia Negara

Akhirnya! Ustaz Ebit Liew Terima Anugerah Khas Hari Belia Negara | JOHOR BAHRU: Pendakwah dan sukarelawan terkenal, Ebit Liew atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Liew, 36 menerima Anugerah Khas Hari Belia Negara 2020.

Anugerah itu disampaikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam Sambutan Hari Belia Negara 2020 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa (Persada), di sini, hari ini.

Beliau menyifatkan sumb4ngannya kepada golongan belia adalah kecil namun sangat menghargai anugerah yang diterima.

“Alhamdulillah saya bersyukur dan gembira dapat jumpa Perdana Menteri sendiri, sebelum ini asyik tengok di kaca televisyen sahaja. Saya sedar apa yang saya lakukan adalah sumb4ngan kecil. Saya sedar tidak layak kerana lebih ramai yang berk0rban serta berju4ng. Saya hanya usaha kecil dikalangan orang ramai tetapi saya sangat bersyukur dapat bersama dengan anak muda pada hari ini.

“Kita harus mewariskan anak muda dengan perkara baik, selalu bimbingan, mendoakan dan menggalakkan anak muda buat kebaikan puji mereka.

“Nasihat kepada golongan belia kena berju4ng niat kerana Allah, dan tan4mkan keikhlasan. Ia tidak akan berhenti bila diri dihargai, dipuji atau dikej1, disukai atau tidak kita akan terus buat baik sehingga kita bertemu dengan Allah supaya sentiasa mendapat keredaan,” katanya yang membawa pulang hadiah trofi serta wang tunai bernilai RM10,000.

Sementara itu, Norfarrah Syahirah Shaari, 32, menjadi seorang daripada enam penerima Anugerah Wira Belia C0VID-19, yang juga anugerah yang julung kali diwujudkan.

Norfarrah Syahirah adalah orang kvrang upaya (0KU) yang menj4hit menggunakan kaki serta menyumb4ng tenaga dengan menj4hit pakaian perlindungan diri (PPE), biarpun t1dak mempunyai kedua belah tangan.

“Saya tidak jangka dapat anugerah ini. Saya j4hit baju PPE menggunakan kaki dalam program CSR anjuran Kolej Komuniti Teluk Intan, Perak dapat menyiapkan 332 pasang PPE secara bersama.

“C4baran itu saya tidak rasa svsah sebab sudah biasa j4hit menggunakan kaki. Saya ada kemahiran menj4hit dengan melihat ibu dan sedikit demi sedikit berusaha belajar teknik jahitan. Saya hanya menj4hit pada waktu cuti,” katanya yang bertugas sebagai Pembantu Tadbir di Kolej Komuniti Teluk Intan.

Sumber: berita harian online

Ceramah ustaz azhar idrus <—– Mohon join telegram Group ini.. dicipta khas untuk kita semua berkongsi ilmu..semoga bermanfaat untuk kita semua

Sibuk ungkit keburukan masing-masing