[VIDEO] “Ke mana RM20 juta hasil d3rma?” Ebit Lew Minta Nadir Al-Nuri Jawab

Sebentar tadi pendakwah bebas, Ebit Lew tampil menjawab segala tudvhan dan dakwaan yang diterimanya sebelum ini daripada penyanyi rap Caprice dan Nadir Al-Nuri Kamaruzaman.

Menerusi siaran langsung di laman media sosial beliau, Ebit Lew turut menjelaskan setiap tvduhan yang ditujukan kepadanya termasuklah isv kutlpan sumbangan sebanyak RM20 juta setiap tahun.

Pendakwah bebas itu memberi resp0n terhadap isv dam4kwaan melncarkan Tabung G4za bagi membntu rkyat Palestin di sana.

Walau bagaimanapun, Ebit mengakui tidak pernah melancarkan Tabung G4za tersebut sepertimana digemp4r-gempvrkan orang ramai sebelum ini.

“Saya lalu jalan yang betul. Tidak lalu bawah tanah. Jadi kita lalu di bawah Wisma Putra yang beri sokongan penuh daripada awal.

“Saya tak pernah buka tabung untu G4za. Yang buka tabung untuk G4za ni adalah orang lain, anak muda. Saya pakai duit saya sendiri dan teman-teman rapat saya.

“Saya tak pakai duit orang dan tak pernah buka tabung G4za. Yang buka tabung G4za ni orang lain dengan niat membntu Pal3stin.

“Ramai orang yang niat ikhlas untuk membntu kepada tabung G4za milik Nadir Al-Nuri. Jadi, duit itu diisytlhar di TV, surat khabar RM20 juta.”

Pada masa sama, Ebit Lew meminta orang ramai untuk bertanyakan persoalan mengenai jumlah sumbangan itu kepada NGO Nadir Al-Nuri.

Menurutnya lagi, dia hanya mengetahui sejumlah wang sebanyak sekitar RM500 ribu hingga RM20 juta telah digunakan bagi sumbangan berbentuk makanan.

“Soalan patut ditanya, RM20juta tu ke mana sekarang? Setiap tahun RM20juta. Nampak kan buat itu sikit ini sikit, RM20 juta. NG0 tukar sticker RM20juta.

“Jadi, macam itu ke tuan-puan terima? Tuan puan kena soal orang yang tanya saya. Soal dia dulu sebab dia yang collect RM20juta. Dia lah orang yang janji nak serah kepada Nadir.

“Tuan puan boleh tanya dia. RM20juta kat akaun siapa? RM20juta tu dah transfer ke Nadir ke? Ada resit tak tunjuk RM20juta?

“Setakat ini dia bagitahu RM500 ribu ke RM1juta untuk belanja makanan. Itulah yang dia update. Yang lain cuma plan-plan. Yang plan tu saya tahu.

“Mnteri G4za ada bagitahu apa semua tu. Yang selebihnya kena check dengan Nadir Al-Nuri.”

Sedutan live Ustaz Ebit Lew

Video:

Atau Klik disini untuk tonton video

Dalam pada itu, Ebit Lew turut menjelaskan di mana beliau tidak pernah membuka tabung G4za.

“Saya tak pernah buka Tabung G4za. Memang tak pernah. Niat saya hanya nak tolong. Saya tak buka Tabung G4za. Tak pernah, yang buka Tabung G4za ini orang lain, bukan saya,” ujar Ebit.

Beliau kemudian menambah: “Ramai yang ingat saya juga bawa duit dari Malaysia. Duit Malaysia. Tak ada juga. Saya tak ada Tabung G4za. Saya pakai duit saya sendiri semuanya. Semua duit saya.”

Dengan penjelasan tersebut, Ebit berharap agar beliau dapat menjawab persoalan bersifat fltnah kepadanya apabila ramai yang mendkwa dirinya penvnggang agama dan memakan duit h4ram.

Semalam Ebit membuat lap0ran p0lis berhubung beberapa dkwaan yang dibuat terhadap beliau oleh beberapa individu kebelakangan ini.

Sumber:mediakl

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini