[VIDEO] “Par̷ut tert̷usuk kuk̷u isteri ada lagi” lelaki ini mahu golong̷an suami s̷aksikan peng0rbanan isteri sa̷at mel̷ahirkan

SAAT kelahiran insan yang tersayang adalah antara momen sering dinanti-nantikan setiap pasangan.

Proses kelahiran ini kata orang umpama peperangan bagi si isteri yang terpksa berdepan dengan rasa sakit umpama 20 tulang dalam badannya patah serentak.

Justeru itu, pentingnya buat suami berada di samping isterinya yang sedang bertrung melahirkan zuriat mereka.

Berkongsi pandangannya itu Ahmad Mukhlis Mohd Rosdi, 30, berkata kehadiran suami ketika isteri melahirkan bukan hanya sekadar untuk membisikkan kata-kata semangat, bahkan untuk menyaksikan sendiri betapa besarnya pengorbanan si isteri buat keluarga.

Berkongsi video dia menemani isterinya, Nazreen Azura Abd Karim, 27 ketika melahirkan anak mereka yang kedua pada 16 November lalu, Ahmad Mukhlis yang mesra dipanggil Kelis berkata pengalaman melihat isteri bertarung nyawa boleh membuatkan si suami lebih menghargai isteri.

“Dia bertrung nywa untuk melahirkan anak jadi mesti dia nak suami ada bersamanya.

“Kita yang bersunat masa kecik pun nak mak ayah teman, inikan isteri yang terpaksa menanggung rasa saklt yang berpuluh kali ganda, tentulah dia nak kita ada dengan dia.

“Jangan biarkan isteri saklt seorang diri kita perlu teman isteri bertarung nyawa supaya kita akan rasa lebih menghargai isteri kita,” katanya yang menetap di Kota Bahru, Kelantan.

Tangkap layar video yang dikongsikan Kelis di media sosialnya.

Mengakui perasaannya sendiri bercampur baur setiap kali menemani isterinya dalam dewan bersalin, Kelis berkata suami perlu melawan rasa tkut dan mencabar diri mereka untuk menemani isteri masing-masing.

“Setiap kali teman isteri perasaan saya bercampur baur, risau, sedih, gembira dan tk sabar nak tunggu baby keluar.

“Masa teman dia sy non-stop suruh dia mengucap, sebut “la ilaha illa antasubha naka inni kuntuminazzolimin”, istighfar, selawat dan memuji Allah.

“Kennudian saya cakap dekat dia “baby tak sabar nak jumpa ibu dia” so that dia lebih bersemangat untuk meneran,” katanya, menambah dia juga akan membaca surah Maryam.

Kelis bersama isteri dan anak sulungnya.

Menurut Kelis, isterinya itu bertarung sekitar empat jam sebelum Iahirnya puteri sulung mereka yang diberi nama Aminah.

“Bila saklt, isteri saya akan genggam tangan saya sampai merah, ada la dekat seminggu baru hilang.

“Tapi parut bekas luka sebab tertusuk kuku dia masih ada lagi sampai sekarang,” selorohnya.

Anak kedua Kelis selamat dilahirkan selepas sekitar empat jam ibunya bertarung di dewan bersalin.

Dia bagaimanapun menegaskan bahawa peranan suami bukanlah sekadar menemani isteri di dewan bersalin.

“Jgn biarkan isteri kita jaga anak seorang diri lepas tu nak kena kemas rumah sorang-sorang lagi,” tambahnya.Menurut Kelis, kebiasaannya dia bersama mentuanya akan menjaga isterinya sepanjang tempoh berpantang.

Setakat ini video yang dikongsikan Kelis di akaun TikToknya itu mendapat Iebih satu juta tontonan.

Sumber : mstar

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Media Portal Ya.

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini