[VIDEO] Tidak Perlu Terburu-Buru Beri KeI0nggaran Pergerakan – Pakar

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Penyelidikan dan Sokongan Teknikal), Kementerian Kesihatan (KKM), Datuk Dr. Hishamshah Mohd Ibrahim memaklumkan dalam satu sidang media khas yang dibuat pada Jumaat bahawa,

keputusan mempertimbangkan kelonggaran dan pengecualian pergerakan bagi individu lengkap dua dos suntikan vaksinasi C0VID-19 tidak boleh dibuat secara terburu-buru.

Hal ini kerana, kelonggaran pergerakan kepada individu yang sudah mendapat pelalian lengkap wajar diberikan selepas tahap liputan vaksin mencapai sekurang-kurangnya 40 peratus.

Menurutnya, keadaan semasa di negara lain seperti lsraeI, Amerika Syarikat dan United Kingdom yang melaksanakan kelonggaran sama menyaksikan mereka berdepan dengan peningkatan semula kes C0VID-19 dan ini adalah sesuatu yang membimbangkan memandangkan kes pada hari ini juga menunjukkan peningkatan iaitu 20,889 kes.

“Negara perlu belajar daripada kesiIapan mereka dan tidak perlu terburu-buru untuk memberi kel0nggaran pergerakan,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meIaporkan akan memberikan kelonggaran buat penerima lengkap suntikan vaksin termasuklah kebenaran merentas negeri, daerah dan dine-in.

Sumber: Xtra, Youtube BH TV / Kredit: Mytv Viral

Jom sama2 join group ni.. Khas untuk sama2 kita share resepi korang nnti..inshaAllah bermanfaat disana..TQ
Nak Join –> Klik Disini