Walaupun Bad4n Penuh Tat0 ,Pemuda lni Tek4d Berhljrah Memeluk Islam”Hidayah Milik Allah”

Setiap 0rang pasti ada sejarah s1lamnya. Mungkin baik dan mungkin juga kurang baik. Namun Itu hanyalah masa silam, yang penting adalah masa sekarang dan masa hadapan.

Mesk1pun dipenuhi t4tu pada wajah, tldak menjadi penghaIang buat seorang pemuda menj4di tetamu ALLAH dengan mengunjungi masjid setiap hari di kampung Semarang. Pemuda berusia 21, bernama Ahmad Nur Kusuma Yuda lebih dikenali sebagai Yuda, Iapor majalah terkemuka. Svsuk wajahnya kelihatan menyer4mkan namun ketika bertutur suaranya lembut.

Yuda memberitahu, memiliki t4tu itu sejak kecil lagi ketika zaman nakaInya. “Semasa di sek0lah rendah, saya pel4jari pendldikan agama dan tinggaI asr4ma. Namun meIarikan diri kerana berasa terk0ngkong.

“Saya pulang ke rum4h, akhirnya terjeb4k dengan aktiviti tldak berm0ral dan menyertai kumpuIan pvnk. “Waktu itu, saya gemar cuba benda baru. Saya merantau ke Semarang, kemudian ke Jakarta. Terus ke Merauke, Bali dan Aceh. Di Bali pernah mahu menjadi tvkang t4tu,” katanya.

Namun p4da Ramadan tahun lalu, semuanya berubah apabila dia se0lah tersedar dari mlmpi. “Semasa bulan Ramadan, saya mula merenung masa hadapan saya. Kemudian terdetlk untuk berubah menjadi insan lebih baik. “Walaupun sekarang telah memilih untuk berhijrah, saya tldak berniat untuk membuang t4tu.

“Saya tldak menyesaI, kerana itu zaman kejahiIan saya. Apa yang utama, saya telah kembali ke jalan yang benar,” ujarnya. Yuda kini tinggal di Semarang bersama keluarganya mengakui pr0ses perubahan dalam dirinya tldak mudah dan penuh dengan rlntangan.

“Semasa datang ke masjid, orang ramai kelihatan takvt dan pandang ser0ng dengan saya. Namun Iama keIamaan, akhirnya, kira-kira sebulan mereka sudah mulai terima,” katanya.

Kini Yuda memb4ntu menguruskan M4sjid Jami Al-Istiq0mah, Jalan Kusuma Wardani, Pleburan. “Saya mahu dekat dengan ALLAH, bers0lat. Saya juga mendalami il.mu agama dan sedang menghafal 24 juzuk al-Quran. “Dapat juga bertemu dengan para pend4kwah untuk mempelajari ilmu d4kwah,” katanya.

Video Klik Disini

sumber: imuslimnetwork

Sudah Baca Jangan Lupa Like & Share Yaa.. Terimakasih..

Jom join group Ceramah Apa Hari Ini (CAHI) , Sama2 Kita Mencari Serta Berkongsi Ilmu… insyaAllah bermanfaat disana.. TQ
Ingin Sertai –> Klik Di Sini